Lightroom 2 bug: tag export

Ik kan niet zonder tags in Lightroom. Noem me een gerust een metadata freak, maar ik moet en zal elke foto in mijn catalogus voorzien van de nodige trefwoorden. Het is gewoon handig en het pakt bitter weinig tijd in beslag.  Handig trouwens bij het exporteren naar Flickr, want Flickr herkent namelijk die trefwoorden (en andere EXIF informatie zoals titel, headline en caption).

Maar goed, een bug dus?  Jawel meneer, nummer 3 in de lijst ondertussen.  Het probleem ligt bij de upgrade van Lightroom naar Lightroom 2.  Toen ik een aantal dagen geleden een set foto’s op Flickr wou plaatsen bleken er opeens zeer weinig tags in de geëxporteerde foto’s te zitten.  Voor elke tag in de lijst bleek  Include on Export afgevinkt te staan.  Erhm, hallo?  Ook de opties Export Containing Keywords en Export Synonyms waren op nonactief gezet.  Dank u Adobe!

We zijn dan voor de verandering nog maar eens in de Lightroom User to User forums gedoken op zoek naar de oplossing.  Via deze thread bij deze post terechtgekomen en uiteindelijk bij deze Adobe TechNote.  De oplossing is een script installeren en uitvoeren dat op basis van je originele Lightroom catalogus voor alle trefwoorden in de Lightroom 2 catalogus alle drie de opties terug gaat aanvinken.

Gisteren heb ik het geprobeerd en het is gelukt.  Alle tags worden terug geëxporteerd (‘t is te zeggen, alle tags waar ik de optie Include on Export niet expliciet zelf had uitgevinkt).  Jeuj!

Rename bug in Lightroom 2

Daarnet voor een post op PixyBlog nog vlug even in Lightroom gaan spieken wat de exacte datum van een photo precies was en moeten constateren dat sinds ik overgestapt ben naar Lightroom 2.0 al mijn bestandsnamen verkeerd zijn.  Mijn workflow is namelijk als volgt: tijdens het importeren hernoem ik de bestanden, voeg ik wat metadata toe (copyright voornamelijk) en converteer ik de bestanden naar DNG.

Als naamgeving gebruik ik nu al een tijdje ‘datum_tijd_volgnummer’.  Of dit een goeie naamgeving is laat ik nu even in het midden.  Datum en tijd blijken nu echter sinds de overstap naar Lightroom 2.0 verkeerd.  In plaats van het tijdstip dat de foto genomen is (uit de EXIF data dus) te gebruiken voor de bestandsnaam gebruikt LR de systeemtijd op het moment dat de file geimporteerd wordt, *zucht*.  Gelukkig, gelukkig maakt LR wel de correcte mappenstructuur aan om de foto’s in op te slaan.  Hieronder een screenshot van het probleem: EXIF info zegt 3 september 2008 om 10:53, de bestandsnaam is echter 4 september 2008 om 01:40.

Het zou te maken hebben met de creatie van DNG bestanden.  Indien je gewoon het RAW bestand importeert zonder meer zou er geen probleem mogen zijn, alhoewel ik dat zelf nog niet getest heb.  Pas op, de oplossing is eenvoudig: selecteer alle bestanden en druk F2.  Kies vervolgens de correcte rename template en klaar is… erhm.. kees.  Maar toch, het is weeral een extra stap.  Meer informatie in deze draad op de Adobe forums.

Er zit trouwens nog een bug in LR2 waar ik het op mijn heupen van krijg.  Wanneer je kiest om een bestand in Photoshop CS3 te editeren wordt de PSD, na saven in Photoshop, niet meer toegevoegd aan de LR catalogus.  Vroeger kwam de PSD na opslaan in een stack terecht samen met het originele bestand.  Niet meer in LR2.  Daar mag je zelf de PSD gaan zoeken op schijf, importeren en stacken.  Handig is anders.  Meer informatie staat hier.  Ik begin al te hunkeren naar de volgende LR2 update.

Kleurprofiel troubles

Ik weet het, ik weet het, het zijn complexe toestanden kleurprofielen en het opzetten van een degelijke workflow met kleurbeheer van begin tot einde is niet van de poes.  Wanneer het echter tussendoor ook nog eens begint te flippen word ik al helemaal nerveus.  Even de situatie schetsen.

Ik gebruik OS X (Leopard 10.5.3 om precies te zijn) en calibreer mijn monitor (gamma 2.2, witpunt 6500K) met een Spyder3Elite.  Over de colorimeter geen slecht woord, dat ding doet dat goed.  OS X daarentegen begint serieus mijn botten uit te hangen.  Af en toe als ik uit screensaver mode ga is het alsof OS X vergeten is welk kleurprofiel het ook alweer moest gebruiken.  Dan moet ik even naar Preferences / Display gaan en dan heeft OS X het opeens weer door.  Op zich niet zo’n complex probleem, maar het is niet normaal en dat stoort enorm.

Ook Safari en Preview durven nu en dan vergeten welk kleurprofiel ze moeten gebruiken.  Dan lijkt de OS X desktop qua kleur en contrast OK, maar foto’s zien er dan in beide applicaties gewoon – pardon my French – kut uit (terwijl het terzelfdertijd in Lightroom en Photoshop dan weer wel correct is).  Enkel een reboot kan dan de boel rechttrekken.  Firefox 3 laat ik trouwens even buiten beschouwing in dit verhaal vermits het nog in beta is, maar eerlijk, daar is er ook nog wel wat werk aan.

Dus, mocht er iemand een ideetje hebben wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit probleem, laat het gerust weten.  Ondertussen doe ik gewoon verder met klikken op display preferences en af en toe de boel eens volledig te herstarten.