Mooi lachen

Smiiiiile!

Hier zie, nog eens een post. Omdat het eigenlijk terug tijd is dat we hier wat foto’s beginnen neerpoten en omdat het echt een typerend beeld van Noah is. Een, euhm, redelijk tijdje terug mocht ik van Sony hun NEX-5 een weekje testen, maar omdat het toen zo’n ongelooflijk kutweer was heb ik er niet echt veel beelden buiten mee kunnen maken (en een mens kan moeilijk al het meubilair thuis gaan fotograferen).

Wat kan ik van die NEX-5 zeggen? Dat het een inderdaad een zeer compacte camera is, maar dan enkel met die fixed focal 16mm F2.8 pancake erop. Draai de 18-55mm erop en je kan evengoed je SLR meepakken. Misschien een beetje overdreven, maar het is in elk geval niet meer compact of makkelijk weg te steken. Beeldkwaliteit dan? Gegeven de beperkte set foto’s en het feit dat ik toen JPGs heb moeten afwerken wegens gebrek aan RAW support in Lightroom, goed. Zeer goed eigenlijk. Maar de grote afknapper voor mij was uiteindelijk de enorm achterlijke interface en het gebrek aan hardware knoppen.

Aan de ene kant krijg je het gevoel dat Sony dit type van camera op de markt brengt voor de serieuze hobbyist of pro die een compacte extra camera met verwisselbare objectieven wil, maar als je eenmaal probeert met het toestel te werken loopt de interface je zo goed als continu voor de voeten. Dan blijkt de camera eigenlijk voor de echte amateur gemaakt te zijn. Voor 739 euro (body+16mm+17-55mm) had ik eerlijk gezegd op dat vlak meer verwacht. Ligt volgens mij ook nogal ver buiten het budget van een amateur.

Not my cup of tea dus, maar deze foto is uiteindelijk wel door mijn finale selectie geraakt. Ik vrees dat we het nog moeilijk gaan hebben om een serieuze foto van onze kleine te maken, mark my words.

2 comments ↓

#1 ysabje on 11.07.10 at 12:45

heel grappig beeld

#2 Jonathan on 04.15.11 at 07:19

Ik heb het een tijdje geleden eens kunnen vasthouden en eerlijk gezegd, de afwezigheid van een viewfinder ergerde mij mateloos. Ik voelde me voortdurend een japanner van het ergste soort.
Ik vind het eigenlijk vreemd dat dit soort toestellen bestaan. M.i. is dit echt een niche creƫren waar er eigenlijk geen is: te groot om klein te zijn, en te klein om mee te doen met de grote mensen.
Al ervaring met de hogere-kwaliteits compactcamera’s van nikon en canon? Lijken mij alvast een waardiger alternatief…

Leave a Comment