Retoucheren

Af en toe fotografeer ik dingen om er dan specifiek aan te sleutelen in Lightroom of Photoshop. Om bij te leren, om te oefenen, om te spelen, om te beseffen dat ik maar een fractie van de mogelijkheden van die tools benut. Maar vooral om bij te leren dus. Bijvoorbeeld de handgeschilderde Qee beer van op kantoor bij ONE Agency hieronder:

Social Media Teddy

Beer gepakt, op de bar gezet, foto getrokken en klaar. Maar dan zoom je in en merk je dat er toch nogal wat foutjes in het schilderwerk zitten. Delen waar de verf wat afgebladerd is, waar er een vette vingerafdruk te zien is, waar het schilderwerk niet zo netjes blijkt te zijn. Super! Perfect materiaal om de clone stamp en patch tools in Photoshop eens op los te laten. Links is voor, rechts is na (alhoewel ik vermoed dat iedereen dat wel al doorhad). Doorklikken voor een 1:1 versie.

Qee beer retouche 1

In het kort de opeenvolgende stappen: 1) de basisbewerkingen in Lightroom (cameraprofiel, witbalans, contrast, tone curve, etc), 2) retoucheerwerk in Photoshop (oneffenheden wegwerken, lijnen netjes opkuisen), 3) terug in Lightroom de laatste aanpassingen (achtergrond lichter gemaakt, vignette erop en nog wat extra contrast).

Qee beer retouche 2

Oneffenheden en plekjes in grote egale vlakken werk ik weg met de patch tool in Photoshop (of met de spot removal tool in Lightroom indien het er niet teveel zijn). Om de gekartelde lijnen op te kuisen gebruik ik de clone stamp tool. Kies een kant van de lijn (in dit voorbeeld maakt het niet veel uit), neem een sample, zorg dat de sample meevolgt als je de brush verplaatst (aligned aanvinken in de toolbar) en trek de lijn effen.

Door de beperkte DOF in dit voorbeeld moet je wel opletten dat je de hardheid van de brush af en toe aanpast. Zachte brush voor onscherpe delen in de foto, hardere brush voor elementen in focus. Na het retoucheren van het grijze label achter de ‘Follow’ tekst moest er ook terug wat schaduw toegevoegd worden rechts in beeld, achter de ‘w’ (met behulp van een curve adjustment layer + masker).

Qee beer retouche 3

Moet je zoveel werk in 1 foto steken? Geen idee. Het hangt af van het beeld, denk ik (en ja, een mens kan zo bezig blijven). Voor mij is dit eerder een manier om, zonder druk van een deadline, wat te experimenteren en bij te leren. En die beer protesteerde ook niet toen ik vroeg of het ok was om niet-geretoucheerde beelden van hem online te zwieren voor een post. Toffe gasten wel, die plastieken beren.

4 comments ↓

#1 Bram on 06.23.10 at 23:04

Proper!

#2 Wim De Smet on 06.24.10 at 05:35

Knap werk, bedankt! :-)

#3 Serge Van Cauwenbergh on 06.24.10 at 12:10

Heel knap werk! Bedankt voor de uitleg!

#4 stijn on 07.07.10 at 09:44

Een goeie oefening, proper uitgevoerd. Ideaal om je photoshop en Lightroom kennis wat bij te schaven :)

Leave a Comment