Tijd voor een nieuwe body

Blijkbaar zitten er een aantal mensen in spanning te wachten op deze post want de afgelopen dagen heb ik via Twitter, IM en mail nogal wat vragen gekregen over wat ik nu precies van plan was, upgraden naar een D700 of toch alles verkopen en overschakelen naar een Canon 5D mark II. En ja, uhm, om dan maar direct met de deur in huis te vallen, het is de Nikon D700 geworden. Waarom dan wel? Verschillende redenen eigenlijk en ik hoop dat ik het hieronder een beetje gestructureerd kan overbrengen.

Ware het niet voor het feit dat mijn D300 ondertussen afgeschreven is en er iemand interesse heeft om het toestel over te kopen, dan was ik niet onmiddellijk over een upgrade gaan nadenken. Maar goed, een leuke samenloop van omstandigheden. Ik zag twee mogelijke pistes: ofwel de D300 + Nikkor 35mm f/1.8 (DX formaat) verkopen en een D700 body kopen, ofwel de D300 + grip + alle objectieven (35mm f/1.8, 35mm f/2, 50mm f/1.8, 105mm f/2.8 macro) verkopen en overstappen naar een Canon 5D mark II met plus minus dezelfde drie primes. De prijs voor de body bleek alvast hetzelfde, 1880 euro vs 1889 euro bij Studio73.

Maar, maar, de 5D mark II heeft video en een veel hogere resolutie! Dus je krijgt véél meer voor dezelfde prijs! Wel, ja en neen. Video is niet iets wat ik momenteel mis op mijn D300 en de 12MP resolutie van de D300 en D700 geven mij meer dan voldoende kwaliteit voor de beelden die ik aflever aan klanten. Lightroom en Photoshop (CS4) kunnen daar op mijn Macbook Pro ook nog redelijk mee overweg. Een shoot met 21MP bestanden proberen verwerken op mijn huidige laptop zou voor teveel vertraging zorgen. De camera upgraden, ja. Een nieuwe laptop kopen, neen. Trager post processen, ook liever niet.

Toen ben ik even beginnen kijken wat ik precies zou moeten missen mocht ik toch voor de overstap naar Canon kiezen. Om te beginnen is er de periode nodig om de bediening van de camera terug in de vingers te krijgen. Van het niveau dat het een tweede natuur wordt en je er niet meer bij gaat nadenken. Dat gebeurt niet op een week tijd. De D700 daarentegen is qua ergonomie en layout voor 99% identiek aan de D300. Daarnaast is er een duidelijk verschil qua kleur en huidtinten wanneer je een Canon RAW bestand met een Nikon RAW bestand in Lightroom gaat vergelijken. Ik ben mijn D2X Mode II cameraprofiel gewoon. Mijn post processing vertrekt van dat profiel. Ik zou dus ook tijd moeten investeren om mijn post processing workflow en presets opnieuw te finetunen. Dan is er natuurlijk nog de omschakeling van Nikon’s Creative Lighting System naar Canon’s minder flexibele wireless E-TTL systeem. Canon heeft voor zover ik weet ook geen speedlight die kan tippen aan Nikon’s SB-900.

Het gaat dus vooral over een afweging maken tussen de leercurve om een aantal zaken opnieuw in de vingers te krijgen en de extra features die je er voor in de plaats krijgt zoals video en die hogere resolutie. Voor mij, en dat is een puur persoonlijk gegeven, wegen die twee zaken niet tegen elkaar op. Zijn bovenstaande argumenten goeie argumenten? Voor mij persoonlijk wel, voor anderen misschien niet. Sommige mensen gebruiken misschien geen CLS/E-TTL of hebben video echt wel nodig.

Maar wat als Nikon eind dit jaar alsnog met een nieuw toestel op de markt komt? Goh, dan evalueer ik mijn noden wel opnieuw. Misschien dat ik tegen dan wél video nodig heb. Alleen vermoed ik dat het dan zeker nog een jaar wachten zal zijn tot de prijs voldoende gezakt is en zoals met veel nieuwe hardware zullen er hier en daar mogelijks kinderziekten zijn. De D700 heeft zijn sporen ondertussen wel verdiend (net als de 5D mark II trouwens) en ik vind die zekerheid ook belangrijk. Ja, het toestel is al twee jaar op de markt, maar het ding is ondertussen echt wel goed getest geweest door een pak mensen.

Een Nikon D700 dus. Maandag gaat de D300 naar de nieuwe adoptieouders. Ondertussen kijk ik nog even rond waar ik de D700 ga kopen. De kans is dus reëel dat ik even zonder SLR zal zitten. Ik ben trouwens niet zozeer op zoek naar de plek met de goedkoopste prijs. Service na verkoop is minstens even belangrijk. Tips zijn dus zeker welkom! Wel spannend :)

7 comments ↓

#1 Me! on 05.29.10 at 08:13

De keuze die je maakt is niet zo belangrijk, als je er maar echt zelf achter staat en je er plezierig bij voelt. In ieder geval heel veel succes met je mooie Nikon body.

#2 S. on 05.29.10 at 10:36

you’ll love it!
veel plezier en succes ermee!
S.

#3 Jan on 05.29.10 at 23:07

X-Rite ColorChecker Passport beweert op hun website dat, na calibratie, er geen verschil te zien is tussen canon en nikon mbt het profiel.
Succes met je keuze.

#4 Serge Van Cauwenbergh on 05.30.10 at 09:38

Ik kan je helemaal volgen in je argumentatie. Ik denk ook niet dat er nog veel verschil is in kwaliteit tussen Canon of Nikon, een verkeerde keuze kan je bijgevolg niet maken. Veel plezier met je D700!

#5 Thomas on 05.30.10 at 09:48

Serge, inderdaad. Dat is ook de reden waarom ik ISO gevoeligheid en beeldkwaliteit niet heb vermeld. Op dat vlak zijn Canon en Nikon volledig aan elkaar gewaagd denk ik.

#6 jurgen on 06.01.10 at 14:03

Iso ook? De D3s al eens getest?

Contacteer de mensen van http://www.Profocam.be eens.
Succes.

#7 Thomas on 06.01.10 at 14:24

Jurgen: ik vrees dat de Nikon D3s een beetje buiten mijn budget ligt, maar zeker bedankt voor de Profocam tip!

Leave a Comment