Om verschillende redenen

Update: korte re-edit op 28/5/2010

Recent maakte ik twee foto’s van Noah die ik uiteindelijk heb gehouden om twee totaal verschillende redenen. Deze foto heeft voor mij (en bijvoorbeeld ook voor Joke) vooral een meerwaarde omdat hij zo leuk lacht, maar het werd vlug gefotografeerd zonder al teveel na te denken en is qua licht en compositie verre van ideaal. Voor het beeld hieronder had ik ietsje meer tijd om na te denken en het eindresultaat vind ik persoonlijk dan ook dat tikkeltje sterker.

It's a helmet
35mm, 1/320s, f/2.2, ISO400

De eerst foto is typisch een beeld voor de grootouders en de mama. “Oh kijk, hij lacht zo schooooon!”. Als fotograaf spreekt het me echter niet genoeg aan en om die reden wil ik het ook niet volop in de spotlights gaan zetten. Weggooien wil ik echter ook niet doen want het blijft al bij al een leuke snapshot (en ik denk niet dat Joke of de grootouders dat zo leuk zouden vinden). Twee beelden dus, de ene leuk omdat het een moment vastlegt en waar een mens soms genoegen moet nemen dat het technisch niet 100% is en daarnaast een beeld waar het technisch allemaal wel ok is, maar met een beetje minder spontane├»teit.

Oh en voor de volledigheid: dat wasknijpermandje is dus een helm en dat hij daar dus bijna een ganse dag mee op zijn hoofd rondgelopen heeft, onze mini ridder.

5 comments ↓

#1 Tom on 05.25.10 at 22:02

Ik vind de huid in de eerste foto net ietsje erover, qua smoothening.
Het past ergens niet met de (overigens perfect afgewerkte) zeer scherpe ogen, en dan zo’n volledig contrastloze huid daarrond.

De tweede foto is prachtig, waarom niet tevreden?

#2 Thomas on 05.25.10 at 22:34

Tom, ik ben het 100% met je commentaar eens. Ik vermoed dat het vooral het overbelichte originele RAW beeld waarvan de foto gemaakt werd de reden voor de te zachte huid is. De foto werd ook nog eens getrokken in de schaduw waardoor er nagenoeg geen vorm qua licht in het gezicht zit.

Dat alles samen met de nogal kleine DOF geeft zo weinig detail in de huid dat je dus inderdaad het effect krijgt dat het uitgesmeerd lijkt. Wat ook direct de reden is waarom ik de foto eigenlijk niet 100% vind.

Tweede foto had ik gewoon liever gehad dat Noah wat meer zou lachen :)

Update: ik heb een local edit op het gezicht waar de clarity op -20 stond verwijderd en de foto in de post vervangen. Persoonlijk merk ik niet zo heel veel verschil, maar ik zit er dan ook al te lang naar te staren dat het allemaal wat troebel begint te worden (voer voor een andere post trouwens, dat niet weten wanneer te stoppen) :)

#3 Mike on 05.26.10 at 02:15

Die tweede is een super-wijze-vree-de-max foto!

#4 Pieter on 05.27.10 at 14:07

Tweede beeld inderdaad zeer mooi.

#5 Joke on 05.28.10 at 09:14

Mijn lieve ventje…. ;-) Alweer eentje om goed bij te houden!!

Leave a Comment