Meer licht zeg ik u, meer!

Dat er een pak voordelen zijn aan het gebruik van speedlights op locatie moet ik hier eigenlijk niet zeggen. U weet dat natuurlijk al, preaching to the choir en zo. De laatste tijd merk ik echter dat ik af en toe eens wat flitspower durf te kort te komen. Koop dan een monobloc met generator of een pack met flitskoppen, hoor ik u al zeggen en inderdaad gelijk heeft u, maar het is niet zo eenvoudig.

Voor zij die het niet zien zitten om de knoert tekst hieronder te lezen is hier alvast het overzicht van wat ik als mogelijke oplossingen even naast elkaar gelegd heb (mijn semi-conclusie staat gans onderaan):

  • Meer SB-900 speedlights (+ speedring, plu houder, etc)
  • Tronix Explorer XT + studioflits
  • Elinchrom Ranger Quadra kit
  • Calumet Genesis 300B + Power Port
  • Bowens Gemini 400 + TravelPak

Ten eerst wil ik het budgetair ietwat binnen de perken houden. Ik kan er vaneigens een dikke pak euros tegen gooien en lekker decadent doen, maar de Wife Acceptance Factor laat dat eigenlijk niet toe. Geloof me, ik heb het al een paar keer geprobeerd, ook met beloftes van mooiere beelden. No dice. Daarom wil ik voor power + 1 flits onder de grens van 1000 euro (incl. BTW) blijven. Goedkoper mag altijd.

Wat wil ik precies?
Het budget ligt vast. Wat nog? Eén flits met power pack dus. Als de batterij het toelaat om een tweede flits aan te sluiten is dat nog beter. Het geheel liefst ook draagbaar. Daar waar je de wagen parkeert en waar de shoot doorgaat ligt niet altijd vlak naast elkaar om niet te zeggen dat ik niet altijd met de wagen ben. Qua flits graag ten minste 400Ws, meer mag altijd natuurlijk (zolang we maar binnen budget blijven) en liefst van een ietwat respectabel merk. Ik ben er vast van overtuigd dat veel mensen tevreden zijn van hun Jinbei en Falcon Eyes materiaal, maar ik heb er persoonlijk geen al te positieve ervaringen mee.

Optie A: meer speedlights
Nikon SB-900Een eerste optie is twee extra Nikon SB-900 flitsen aan te schaffen. Niet voldoende power? Gewoon een paar speedlights bundelen en, boom, meer licht. Twee speedlights op halve kracht ipv 1 op volle kracht zal ook snellere recycle tijden geven. Double win! Tegenwoordig zijn er trouwens voldoende oplossingen om speedlights met softboxen en octa’s te gebruiken, maar je hangt uiteindelijk terug vast aan die AA batterijen, de totale lichtopbrengst met 2 van die schatjes zal nooit 400Ws zijn en het blijft een hoog DIY gehalte hebben. Aan de andere kant krijg je met die extra speedlights meer flexibiliteit qua lichtopstellingen en het geheel blijft ook draagbaar. Ook kan ik met Nikon CLS en high speed sync blijven werken. Totaalprijs: 2 x 319 = 638 euro (deel van het resterend budget kan besteed worden aan bijvoorbeeld twee S-mount kits)

Optie B: sinus omvormer met studioflits
Tronix Explorer XTDe Tronix Explorer XT is een sinus onvormer (geeft eenzelfde spanning met sinus-vorm af als wat thuis uit de muur komt) waar je gewone standaard AC studioflitsen (of eender welk ander 220V toestel met een gewone spanningsstekker) kan op aansluiten. Je ziet die Tronix regelmatig in kits opduiken, ten minste 2 fotografen in mijn nabije kennissenkring zijn er tevreden van en de prijs valt uiteindelijk ook redelijk mee. Iets van een 330 euro, give or take. Blijft er nog 650 euro over voor de flits, wat bij de meeste merken ruim voldoende is voor een 400-500Ws flitskop (of zelfs 1200Ws indien je toch voor Falcon Eyes kiest).

Elinchrom-500BXRiGrootste nadeel? Het gewicht. 8.5 kilo, alstublieft, begin maar te trainen. Daarbij kun je, in tegenstelling tot speedlights, niet even snel de interne batterij vervangen wanneer die leeg is. Ja, je kan die Tronix terug opladen in de wagen, maar het duurt wel 4 tot 5 uur. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn modellen hebben meestal niet zoveel tijd. In tegenstelling tot wat je zou verwachten kun je er ook niet elke flits op aansluiten. Innovatronix heeft een lijst op hun site met welke studioflitsen je in combinatie met de Tronix kan gebruiken. Toeval wil natuurlijk dat de Elinchrom BX 500Ri (529 euro), de flits die ik op het oog had, nu net niet met die Explorer XT overweg kan. Jammer.

Optie C: power pack met flitskop
Elinchrom QuadraBlijft er nog de dedicated power packs met flitskop over, genre Elinchrom Ranger Quadra bijvoorbeeld. De Quadra’s liggen voor zover ik kan zien sowieso al buiten het budget. De 400Ws power pack alleen is al een kleine 1000 euro. Nadeel is ook dat als je er 2 koppen op aansluit de 400Ws over de 2 verdeeld wordt (symmetrisch of asymmetrisch afhankelijk van het model voor zover ik zie). Grote voordeel is dat het een redelijk draagbare, krachtige en zeer kwalitatieve oplossing is. Maar goed, te duur en dus eigenlijk geen optie.

Genesis PowerPortAlternatieven die ik ben tegengekomen zijn onder andere de Bowens Gemini 400 in combinatie met een Bowens Travelpak of de Calumet Genesis 300B met Power Port. Pas op, de Bowens en Genesis zijn niet echt hetzelfde systeem als de Quadra’s (instellen gebeurd daar op de power pack en niet op de flits), maar die Gemini en Genesis hebben als grootste voordeel dat je ze ook op gewone netspanning kan gebruiken. De Genesis 300B is wel slechts 300Ws en heeft relatief trage herlaadtijden, maar de prijs van een flits + pack + extra batterij maakt veel goed (219 + 149 + 69 = 437 euro). We zouden er dus eigenlijk 2 kunnen kopen. Zo’n beetje zoals in de solden. De broek is aan halve prijs, dus we kopen er dan maar direct 2. De flits werkt ook perfect met Elinchrom accessoires. De Bowens Gemini 400 geeft dan weer 400Ws en komt samen met de TravelPak op 389 + 599 = 988 euro, net onder de budgettaire grens dus. Bowens gebruikt een S-mount, terug veel accessoires (reflectoren, softboxen, etc) voor te vinden.

Een wat is nu de conclusie?
Bowens TravelPakEn wat is het geworden? Hah ja, uhm, dat ik het eigenlijk ook niet meer weet eerlijk gezegd. Zack Arias heeft er bijvoorbeeld ook een uitgebreide post over geschreven, alsook David Hobby (deel 1 en deel 2). Wat ik in elk geval ga doen is deze week nog de Genesis 300B met Power Port testen. Portabiliteit blijf ik uiteindelijk wel enorm belangrijk vinden. De Explorer XT met monobloc schrap ik dus uit het lijstje ook al heb ik er vorig jaar mee mogen werken en was ik er best wel tevreden van. De Quadra’s vallen, jammer maar helaas, veel te ver buiten het budget. Het gaat momenteel dus tussen de set Speedlights en die Calumet 300B kit. Als ik zo’n Bowens TravelPak kan te pakken krijgen en die valt mee wordt de keuze natuurlijk terug moeilijker.

Pfff, veel tekst en ik weet eigenlijk niet of ik mijn gedachten een beetje duidelijk heb kunnen ordenen. Ik hoop van wel. Ervaringen met 1 van de bovenstaande oplossingen of zelfs betere alternatieven? Laat het me weten zeker weten! Ik ga er in elk geval nog wat verder over nadenken.

8 comments ↓

#1 Christian on 05.18.10 at 01:03

“Geloof me, ik heb het al een paar keer geprobeerd, ook met beloftes van mooiere beelden, zelfs van haar.”

Dat kan verkeerd opgevat worden…

#2 Thomas on 05.18.10 at 01:04

Hmm, inderdaad… de gedachten uiteindelijk toch niet netjes kunnen ordenen. Damn it! Vlug nog even aangepast.

#3 Niko on 05.18.10 at 15:43

Grappig, ik had net hetzelfde voor met die Tronix Explorer XT en mijn Elinchrom BX 500Ri…

Na wat overwegingen, wou ook nog alienbees importeren uit de states met bijbejorende powerpack…

Uiteindelijk toch besloten om te investeren in de Ranger XT (tweedehands) en heb er nog geen seconde spijt van gehad.

Hoor ook eens bij profoto (calumet antwerpen) Die vertelde mij dat ze een goed en betaalbaar alternatief hadden voor de Ranger reeks.

#4 ine on 05.19.10 at 08:54

ik snap niet waarom je niet zoiets koopt: http://shop.studio73.be/elinchrom-bxri-togo-500-500-set
draagbaar, niet te duur (als ik jouw prijzen zie) en for life… + elinchrom, dus geen prutsmerk.
ziten zelfs softboxen bij…

#5 Thomas on 05.19.10 at 09:22

Ine: dat is inderdaad een degelijke set flitsen. Alleen zit er geen power pack of batterij bij. Ik heb vooral die extra flitskracht nodig op locatie.

#6 Dennis on 06.20.10 at 20:05

En…welke is het nu geworden? Ik heb net de Genesis 300b aangeschaft. Ziet er goed uit, maar ik moet ‘m nog wel binnenkort eens helemaal uittesten.
Maar de oplaadtijd is mijnsinziens het enige nadeeltje van deze flitser.

#7 Thomas on 06.20.10 at 20:07

Na het testen van de Genesis (met battery pack) was ik eigenlijk ook sterk overtuigd, maar ik ben nog niet tot de aankoop overgegaan.

#8 Dieter on 09.07.10 at 09:55

En Thomas ? Is het de Genesis geworden ?

Leave a Comment