Camera strap drama

Een paar maand terug was California Sunbounce nog de officiële europese verdeler van BlackRapid R-Straps, maar dat is nu blijkbaar gedaan. Tegenwoordig verkoopt California Sunbounce een eigen produkt, de Sun-Sniper die, big surprise, nogal gelijkaardig is aan de R-Strap.

R-Strap in action
Sun-Sniper in action
R-Strap? Sun-Sniper? Allemaal net hetzelfde!

Ik neem met opzet het woord identiek niet in de mond want er zal wel net voldoende verschil in zitten om in de strijd te gooien mocht het ooit tot een discussie komen.  Zo heeft de Sun-Sniper een ‘Rail-Way’ strap (een weefmotief in de riemstof) en extra padding.  De R-Strap heeft dan weer opbergruimte in het schouderdeel.

Comparing the R-Strap with the Sun-Sniper
De R-stap en Sun-Sniper in rusttoestand. Comfortable ya’ll!

Maar goed, geen erg, zo zijn er wel meer die gelijkaardige produkten op de markt brengen en ik sta vooraan in de rij als het over innovatie en vooruitgang gaat, maar laten we wel eerlijk blijven wanneer we het hebben over waar het idee van komt. Wanneer ik de tekst onderaan de Sun-Sniper website lees moet ik toch een beetje lachen:

Just like he did with his reflectors that revolutionized the world of photography with the slogan, “YES, i BOUNCE”, WORLD PRESS PHOTO AWARD WINNER WOLFGANG-PETER GELLER has enhanced yet another innovative product, the SUN-SNIPER-STRAP, a strap designed to meet the demands facing photographers daily. Geller was inspired by the “US Cavalry Carbine 1885 Sling”, produced by the Rock Island Arsenal.

Over 120 years later, Geller adapted this ingenious idea and contributed his wide ranging international experience gained as a press photographer to create the SNIPER CAMERA STRAP SYSTEM. He added features like the SHOCK ABSORBER, which photographers using very long lenses quickly come to greatly appreciate. In short – you will learn to love your SUN-SNIPER-STRAP in no time at all.

Meneer Geller heeft het idee voor de Sun-Sniper helemaal niet gehaald van de R-Strap die hij enkele maanden terug nog verkocht via zijn webshop. Tuurlijk niet! Het komt van een riem die ze bij de amerikaanse cavalerie gebruikten ergens rond 1885. But of course!

None of those fancy straps for me
Hij houdt voet bij stuk! Geen van beide straps voor deze meneer!

Helemaal grappig wordt het natuurlijk wanneer je de webcopy gaat lezen die destijds geschreven werd toen California Sunbounce net begon met de verkoop van de R-Straps in Europa. Ondertussen hebben ze het wel van de California Sunbounce website gehaald, maar zoals met alles op het web is niets echt weg wanneer je het delete. Google cache to the rescue (screenshot)!

Garlstorf n. Hamburg, Germany, March 30, 2009 —– GRAB and CLICK. The R-STRAP offers unparalled ease of access to your camera. R-STRAP is the most innovative camera strap that ever hit the market. Especially digital SLR photographers will appreciate this effective system. The innovative photographic and lighting equipment manufacturer CALIFORNIA SUNBOUNCE has been appointed to European distributor by Black Rapid.

Wolfgang-Peter Geller, professional photographer and owner of California Sunbounce, is very excited about the R-STRAP “I can not tell how much I hate camera straps. They’re uncomfortable, there’s no good way to wear them. Put the strap around your neck and the camera flops around awkwardly on your chest as you move. Your long lenses stick out and bump into things. Bending down, you have to clutch your camera. Wear it over your shoulder and it’s hard to quickly and securely bring the camera to your face.”

De gasten bij BlackRapid kunnen er natuurlijk niet echt mee lachen. Begrijpbaar, want hun produkt is Patent Pending (staat zo op hun website en op de R-Strap zelf). Nu, ik ken weinig van patentwetgeving, dus ik weet niet wat de gevolgen zullen zijn, maar het is in elk geval wel Internet Camera Strap Drama op zijn best!

Update: toen ik daarnet nog even keek naar de Google Cache versie van de Sunbounce R-Strap webcopy viel me op hoe identiek de foto’s ook zijn. Post bijgevolg geupdate met wat ‘visueel’ materiaal :D

14 comments ↓

#1 Jasper Van Tilburgh on 07.30.09 at 15:17

Interessant artikel,
Het is natuurlijk geen éénmalig gebeuren.. Copieren is een wereldwijde topsport. Zoals je zelf aanhaalt is het niet zo erg voor de inovatie en verbetering van vele zaken.
Wel raar dat men beweert niet geinspireerd te zijn door de R-strap.. Dan kan je het maar beter toegeven vind ik ;)

#2 Bart mBARGO on 07.30.09 at 15:31

Wat we wel weten is dat Sunbounce verder wel staat voor kwaliteit. Ik schrik dat ze dit durven. Ik gebruik de R-strap, maar inderdaad, je weet maar nooit, wie weet is deze kopie een verbetering. Vooral nieuwsgierig naar de kwaliteit van de riem zelf, want die is toch wat dun bij The Original R.

#3 Tom on 07.30.09 at 15:33

hehe made me laugh :)

grootste voordeel voor : je spreekt het niet uit zoals arsetrap ;)

het zijn wel handige straps, dit verklaart ineens wel het gebrek aan levering enkele weken terug toen ik naar sunbounce belde.

#4 Serge Van Cauwenbergh on 07.30.09 at 16:03

Ik neem aan dat de idee en de effectieve ontwikkeling van een nieuwe strap wel enige tijd in beslag neemt. Daarom vind ik het vreemd dat men bij Sunbounce de R-Strap destijds toch is beginnen te verkopen, tenzij dat de idee van de Sniper Strap pas nadien is gekomen.

Nu goed, als het product een verbetering is t.o.v. de huidige R-Strap ben ik wel benieuwd, maar zo kan je natuurlijk blijven kopen en upgraden, en is dat uiteindelijk allemaal wel nodig?

Ik ondervind wel enkele nadelen aan de R-Strap, en op het eerste zicht zie ik geen verbetering bij de Sniper Strap:
– de bevestiging onderaan de body stoort mij wel een beetje wanneer ik de camera in portretmodus gebruik, al valt het wel nog goed mee
– ik heb een Nikon GPS unit die je normaal op de hotshoe schuift, maar Nikon heeft ook een bevestiging meegeleverd zodat je de unit aan je draagriem kan bevestigen, zo blijft de hotshoe vrij voor de flitser. Met de R-strap kan je dat dus niet doen want die GPS-bevestiging voor de draagriem schuift uiteraard niet mee.

Enfin, ‘t zijn kleine dingen die niet zo van levensbelang zijn, het viel me gewoon op.

#5 Thomas on 07.30.09 at 16:04

Bart: yup, volledig akkoord hoor! Hun produkten zijn kwalitatief zeker in orde. Ik hoop gewoon dat het geen bittere strijd wordt tussen de twee partijen. Het clip gedeelte en de bevestiging voor de camera zien er in elk geval identiek uit als ik de foto’s en video’s op beide websites bekijk. Het verschil moet dus echt wel in de strap zelf zitten. Nu nog wachten op de ‘onpartijdige’ reviews :)

Serge: het klopt zeker dat er nogal wat tijd zit tussen het hebben van een idee en het verkopen van een produkt, maar de R-Strap was er vorig jaar blijkbaar al. fotomicke heeft op 22 mei 2008 zijn ondertussen wel bekende Pervekt! video op youtube geplaatst (op 30 december 2008 volgde een tweede video). Om California Sunbounce dan op eind maart 2009 te horen aankondigen dat ze de R-Strap gaan verkopen lijkt me toch bizar. ‘t Is te zeggen, bizar indien ze zelf al bezig waren met het ontwikkelen van een gelijkaardige strap.

Maar goed, lost van de mogelijke legale implicaties ben ik benieuwd of de Sun-Sniper effectief een verbetering is!

#6 Jef Janssens on 07.30.09 at 16:14

…of wachten tot de eerste camera tegen de grond knalt wegens inferieur chinees materiaal ;-)
Desalniettemin, heb de mijne vorige week besteld. Afwachten dus.

#7 Thomas on 07.30.09 at 16:54

BlackRapid heeft in ieder geval al veel commentaar gekregen op het feit dat de eerste set ConnectR-2’s na verloop van tijd bleek los te komen. Het probleem is ondertussen van de baan, maar het is wel even schrikken.

Hopelijk is het inderdaad beter gesteld met de Sun-Sniper versie van California Sunbounce.

#8 Serge Van Cauwenbergh on 07.30.09 at 17:07

Thomas, ik heb net zoals jij aan mijn ConnectR een extra beveiliging aangebracht ook al heb ik een goede foutloze versie, je weet maar nooit.

#9 Thomas on 07.30.09 at 17:12

Serge: ook met een stuk van die plastiek snelspanner of heb je een beter alternatief gevonden?

#10 Serge Van Cauwenbergh on 07.30.09 at 17:17

Ja, met zo’n plastieken snelspanner.

#11 Frederik on 07.30.09 at 18:36

Interessant artikel. heb nog nooit een R-strap gebruikt dus voorlopig houd ik het bij mijn simpele canon strap. Maar wel een interessant voorval.

Nu is natuurlijk de vraag welke van de twee het beste is. Ik ben benieuwd

#12 Golb on 07.30.09 at 21:18

Als de prijs van die dingen nu ook nog eens wou zakken…

#13 Frederik on 08.04.09 at 10:17

Eerste review/video gevonden van de Sun Sniper.

http://www.youtube.com/watch?v=uSCqiXBdh7k

Wel eerst je duits wat opfrissen :-)

#14 Sharon on 08.04.09 at 22:59

We at Image Light Group, reps in the US for Black Rapids’ R-Strap are also surprised that Peter Geller had this amazing idea. We introduced Peter to Ron Henry the owner of Black Rapid in February 2009 at WPPI and were there as they negotiated Sunbounce’s distribution of the strap in Europe. Check out Black Rapids’ website for new products coming to market.

Leave a Comment