Twoot twoot!

Vorige vrijdag lanceerde ik op Twitter de vraag of er toevallig iemand zin had in een shoot (eigenlijk een Twoot dus) rond het Fort Van Beieren, een provinciaal domein vlak bij mijn deur. Sille, Frederik, Sofie en Christophe zagen het direct zitten. Ik moest, uhm, enkel nog op zoek naar een model. Blijkt dat de dag vlak voor een shoot in volle examenperiode nog iemand proberen te vinden ietwat problematisch is, tot Sofie voorstelde om voor de gelegenheid zelf eens vóór de lens te staan. Oh yeah baby!

Ik ben enorme voorstander om samen met collega fotografen er op uit te trekken. Samen denken, samen proberen het licht in goeie banen te leiden, elkaar helpen, luisteren en kijken hoe anderen een probleem aanpakken, etc. Delen van kennis, quoi? Om op te warmen dan maar begonnen met een Safe Shot. Een setup/pose waarvan je als fotograaf bijna 100% zeker bent van een goeie foto. In mijn geval de rug-tegen-de-muur pose in combinatie met een Sunbounce Mini.

Sofie
Sofie – 105mm, 1/800s, f/2.8, ISO200

Maar goed, als je continu op safe gaat spelen geraak je natuurlijk nooit vooruit. Ik moest en zou tegen het eind van de avond een beeld maken dat iets verder buiten mijn comfortzone lag. Na het avondeten zijn we met z’n allen gepakt en gezakt half het domein rondgetrokken, dwars doorheen een weide dolle koeien, op zoek naar een open veld. En dat we ze gevonden hebben! Sofie, if you would be so kind to take place in the middle of that patattenveld, please? Dankuwel!

Sofie
Sofie – 17mm, 1/1250s, f/3.5, ISO200

Sofie
Sofie – 17mm, 1/1250s, f/3.5, ISO200

Sofie
Sofie – 17mm, 1/1000s, f/3.5, ISO200

De achtergrond door middel van een voldoende hoge sluitersnelheid onderbelicht. In eerste instantie enkel camera links een flits geplaatst, maar dat bleek langs de andere zijde teveel donkere partijen op te leveren. Een tweede flits bijplaatsen dan maar. Onderin een klein schema van de opstelling. Camera links een SB-800 (groep A) op full power met daarop een CTO gel en camera rechts een SB-800 (groep B) gereflecteerd in een paraplu op halve kracht. Voor de voorlaatste foto werd ook nog eens een SB-900 op 1/16e power en gezoomd op 200mm op de Nikon gericht.

Lighting setup Sofie

Tegen dan begon de zon toch al stilletjes achter de horizon te verdwijnen en besloten we dan maar om terug te keren. Quasi op de tast want in het bos zelf bleek het toch al redelijk donker (wie had dat nu kunnen weten?). Wat me er trouwens doet aan denken: ik moet dringend all-terrain banden op mijn trolley monteren. Ik heb, als ik het zo bekijk, half het Fort Van Beieren mee naar huis gesleept :/

Behind the scenes
Behind the scenes – © Frederik Baert

Een leuke avond alweer! Frederik en Sille voor de eerste keer in levende lijve mogen ontmoeten, Sofie voor de eerste keer vóór in plaats van achter de lens zien staan, eindelijk nog eens met Christophe kunnen afspreken, terug enorm veel plezier mogen maken, weg mogen vluchten voor een meute dolgedraaide koeien en natuurlijk heel veel bijgeleerd.

Meer van datte (behalve dan die koeien, misschien. Allez, als ik dan toch mag kiezen). Nogmaals s-u-p-e-r bedankt Sille, Frederik, Sofie en Christophe om af te zakken naar het verre Koolkerke. Voor meer behind the scenes beeldmateriaal en knappe portretten moet je trouwens zeker ook eens bij Frederik gaan piepen!

12 comments ↓

#1 Jasper Van Tilburgh on 06.01.09 at 23:05

Resultaten zoals steeds helemaal goed! Het eropuittrekken met collega’s is inderdaad verreikend en iets om te blijven onderhouden.
Ook stel ik het steeds weer op prijs dat je je setup’s meegeeft.
Bedankt, ook zeker aan Sofie!
Grz,
Jasper

#2 Tom Leuntjens on 06.01.09 at 23:18

Mooi veldwerk ;)

Enkel Sofie kan meerwaarde brengen aan een patattenveld natuurlijk.

#3 brambourgonjon on 06.01.09 at 23:19

De volgende Twoot ga ik mee! Organiseer die dan aub na 26 juni? :)
Lijkt me superleuk om eens mee te gaan en bij te leren. Deze foto’s zijn alvast fantastisch en Esveaa heeft potentieel!

#4 Thomas on 06.01.09 at 23:22

Bram: de examenperiode bleek inderdaad niet het meest ideale tijdstip voor een shoot, maar wees gerust, we gaan dit zeker nog een aantal keer herhalen! :D

#5 Sofie on 06.02.09 at 00:35

Door de bossen, door de weiden achtervolgd door koeien op de blote voetjes… het was eens iets anders!!

Ik heb hieruit vooral geleerd dat modellen het lastig kunnen hebben… ik bekijk modellen gans anders aan vanaf nu :-)

Merci voor de leuke foto’s!! Er is er hier eentje blij dat er eindelijk eens deftige foto’s van mij zijn ;-)

#6 Jef Janssens on 06.02.09 at 01:40

En deftige foto’s zijn het zeker geworden! ;-)

#7 Sille on 06.02.09 at 03:19

Prachtige foto’s Thomas !
Het was een leuke ervaring, nieuwe mensen ontmoet en veel geleerd.
Respect en thanks voor Sofie die in de huid van model gekropen is.

#8 Frederik on 06.02.09 at 08:12

Yep, prachtige resultaten, ik vond het ook een geweldig toffe dag, pure fun ! En als je er dan nog een paar toffe beelden aan overhoud is het helemaal top !
Dus bedankt, en tot de volgende !

#9 Christophe on 06.02.09 at 10:38

Super foto’s! Deze van Sofie met gestrekte arm en camera in de hand is echt de max. Prachtig kleed ook. Hele mooie Lente-kleuren.
Voor herhaling vatbaar zo’n dagje mee met de pro’s! Thanks to all!

#10 Fenne on 06.02.09 at 15:27

Leuke resultaten! Super dat je de setup mee post, heel leerrijk.

#11 Bounce Mania « JayJay’s Weblog on 06.04.09 at 01:48

[…] uit de grond; we lezen deze week zowel bij Frederik, Pascale, Patrick, Serge, Thomas als Tom over hun wedervaren met de gekke zebra van Peter Geller. Ook Julie heeft er een […]

#12 Xray on 06.05.09 at 09:25

Heel mooi resultaat en boeiende info.

Leave a Comment