High speed sync flash

Nikon CLS/high speed sync test
Bloat the Pufferfish – 55mm, 1/8000s, f/3.5, ISO200

Toen ik nog geen remote triggers had werkte ik veel met het Creative Lighting System (CLS) van Nikon. Tegenwoordig gebeurt het al een pak minder (behalve dan wanneer ik eens geen triggers bij me heb, zoals bij dat portret van Olivier een paar posts terug). Na de workshop van Joe McNally begon het echter terug te kriebelen. Eén van de zaken die je met de Skyport triggers die ik gebruik namelijk niet kan is werken met TTL of bijvoorbeeld high speed sync flash gaan gebruiken.

CLS/high speed sync test setup
High speed sync CLS setup -31mm, 1/8000s, f/3.5, ISO200

Geef toe, flitsen draadloos kunnen aansturen en terzelfdertijd werken met sluitersnelheden hoger dan, in het geval van mijn D300, 1/250e is leuk. Leuk wanneer je zo rond 4 uur in de middag zin hebt om bij open hemel een foto tegen de zon te maken bijvoorbeeld. Jazeker meneer. Dan zijn sluitersnelheden van 1/8000e van een seconde geen luxe. Voor de geïnteresseerden, hieronder de setup voor het experiment.

CLS high speed sync setup

Enkel de camera werd manueel ingesteld, alle flitsen gebruikten TTL voor de belichting (en zaten elk in een aparte groep zodat ik desgewenst een compensatie kon meegeven voor elke individuele flits). Canon heeft trouwens een gelijkaardig systeem. Bij hen heet het E-TTL, maar het principe is net hetzeflde als bij Nikon’s CLS (voor zover ik heb kunnen lezen). Ga ik dit systeem nu continu gebruiken? Bijlange niet, maar het is in elk geval handig om te weten dat de mogelijkheid bestaat.

9 comments ↓

#1 Guy Teerlinck on 05.25.09 at 08:32

Terug heel interresant Thomas. Ik het ook allemaal in huis maar nog niet uitgeprobeerd. Wat mij nog puzzelt is de 2 verschillende groepen…zal het even moeten opzoeken in mijn Nikon boekje :-)

#2 Thomas on 05.25.09 at 10:46

Die groepen gebruik ik om snel aanpassingen per flits te kunnen instellen. Als ik merk dat de achterste flits via TTL iets te zwak flitst kan ik bijvoorbeeld makkelijk die groep aanpassen en een +EV waarde opgeven.

#3 Tom on 05.26.09 at 11:21

score for nikon. de commander zit daar gewoon op de camera zeker ? bij canon mag je een dure 580ex op je camera zetten of een st-e2 unit kopen … bwerks :)

#4 Thomas on 05.26.09 at 11:24

Tom: bepaalde Nikon SLR’s kunnen inderdaad de popup flits gebruiken als commander. Je kan dan wel maar 2 (ipv 3) individuele groepen aansturen, maar ‘t is natuurlijk beter dan niets.

#5 Jef Janssens on 05.27.09 at 09:55

Ok, this kid will try this at home to ;-)

#6 karim on 05.27.09 at 12:25

Waarom dit systeem niet continu gebruiken? Omdat er slechts twee groepen zijn? Beprekte afstand met IR?

#7 Thomas on 05.27.09 at 20:43

karim: met de popup flits is het inderdaad niet altijd een 100% stabiele optie in bijvoorbeeld volle zon. Mocht ik nog 1 extra SB800 hebben dan zou ik het bijna continu gebruiken (met de extra SB800 als commander).

#8 Pieter on 05.27.09 at 21:15

Ben je tevreden van de automatische belichting van het CLS systeem? Kan je via CLS de flitsers manueel instellen? en heb je nog steeds die ‘time lag’ wanneer je de ingebouwde flits als commander gebruikt.

#9 Thomas on 05.27.09 at 21:23

De foto hierboven werd, tegen de volle zon in, volledig met automatische belichting gemaakt en daar ben ik in ieder geval enorm van onder de indruk. Voorheen heb ik het CLS systeem enkel in manuele mode gebruikt.

Dus ja, de flitsers volledig manueel instellen vanop de body kan perfect (je kiest per flitser de mode, manueel of TTL en respectievelijk de gewenste output of compensatie).

Een time lag heb ik eigenlijk niet gemerkt moet ik eerlijk toegeven. Zou kunnen dat die er nog is, maar ‘t is me in ieder geval niet opgevallen.

Leave a Comment