Nikon, Sunbounce & Joe McNally

Nikon Solutions 2009 in Keulen. Vorige vrijdag (15/5) om precies te zijn.  Op zich niet echt super spectaculair, ware het niet dat Joe McNally er een workshop én een presentatie ging geven!  U-huh, dé Joe McNally.  Wiens werk menig pagina’s in National Geographic, Life, Time, Fortune en Sports Illustrated siert. A chance of a life time!

Yoyoyo
Joe McNally @ Nikon Solutions Expo 2009

Ergens rond 4u30 van onder de lakens gekropen en tegen 5u30 afgesproken in Loppem met taxi Fotofolio. Veel te vroeg, maar dan liever iets vroeger vertrekken dan met ons gat in een file te staan.  File? Wasda?  Sja, ik zou het ook niet weten want we zijn er die dag geen enkele tegengekomen.  Murphy was blijkbaar met vakantie. Het was nog geen 9 uur of we stonden daar al aan de Kölnmesse. Een aantal exposanten bleken zelfs nog bezig met de opbouw van hun stand.

California Sunbounce
California Sunbounce

Nikon Solutions is zeker geen Photokina. ‘t Is een serieus pak kleiner en rustiger zelfs.  Voldoende ruimte dus om de nieuwste snufjes eens vast te pakken, vragen te stellen en info in te winnen. Niet dat ik op zoek was naar iets specifiek, maar een mens vind op dergelijke events altijd zaken die hij opeens ‘blijkt’ nodig te hebben, go figure.  Nu goed, first stop: Sunbounce. Ik had al wat met Peter Geller heen en weer gemaild dus gingen we daar eerst even goeiedag zeggen.  Door al dat online gedoe is het tegenwoordig een verademing om eens face-to-face te mogen communiceren. Toffe gasten daar bij Sunbounce, zeker weten.

Joe McNally
Sunbounce micro opzetten

Sunbounce setup
Joe McNally speedlight workshop

Iets voor 11 zakten we af naar McNally’s eerste workshop (kwestie van nog een plekje te bemachtigen op de eerste rij :P).  Op het vlak van speedlights en belichtingstechnieken heb ik niet zo direct iets nieuws bijgeleerd, maar het is gewoon fantastisch om McNally aan het werk te zien.  Enorm snel, grappig, to the point en vooral verrassend hoeveel hij gebruik maakt van Sunbounce panelen.  Achteraf nog twee handtekening mogen scoren (‘och, gij fanboy!’): 1 in The Moment It Clicks en 1 op de LCD cover van mijn D300 (een ideetje van Tom by the way). 

Toen we even later, samen met Joe, wat stonden na te praten vond Mr Fotofolio er niets beter op dan aan McNally te vragen om samen op te foto te staan. Pas op, ik heb helemaal niets tegen die vraag hé, maar drie keer raden wie die foto mocht trekken. U-huh, inderdaad, patatje hier. Ik ben redelijk stressbestendig, maar wanneer er iemand als McNally voor mijn lens staat begin ik toch ook wel even te zweten. Om maar te zwijgen van wat er mij te wachten stond mocht ik de foto verkloot hebben. Een mens denkt er best niet teveel aan. Joe en Tom bleken het trouwens niet echt over alles eens te zijn. Mocht ik de gemoederen ook nog eens proberen te bedaren :/

Not really agreeing on things
En maar discussiëren…

Soit, op dergelijke, toch wel kleinschalige, events heeft een mens voldoende tijd en plaats om eens deftig met mensen te praten en te netwerken.  Niet vlug vlug wat vragen stellen terwijl er vier zwaar zwetende pipo’s met hun camera in je ribben staan te duwen.  Eens gaan piepen bij Wacom en Hama. De balhoofden bij Manfrotto eens bekijken en bepotelen.  Tom ondertussen ook een aantal keer zien heen en weer lopen tussen de flitsen van Hensel en Profoto.  Zo twijfelen, echt, je hebt geen idee!  Ik vrees dat hij er nog altijd niet uit is.  Uiteindelijk heb ik hem kunnen meesleuren naar de Nikon stand om daar nog wat met de D5000 (zo’n kleine zoeker, meh) en de D3x (zo’n gigantische zoeker, yeah baby!) te spelen ;)

Signed baby!
The Moment It Clicks

Maar goed, tegen dan werd het hoog tijd voor de afsluiter van de dag, The Life of Joe McNally.  Een presentatie door McNally over zijn leven als fotograaf.  Aan de hand van een reeks foto’s gaf hij tekst en uitleg over hoe het beeld tot stand kwam, de voorbereiding, de belichting.  Zo’n beetje een live versie van zijn boek The Moment It Clicks.  De perfecte manier om de dag te eindigen eigenlijk, zo luisteren naar een boeiende en inspirerende mens.  Iemand die echt iets te vertellen heeft en het ook nog eens kan overbrengen. Toch wel een beetje een verademing :)

California Sunbounce Sun Mover
California Sunbounce – Sun Mover

De gasten van Sunbounce hadden trouwens hun nieuwste produkt, de Sun Mover, meegebracht.  Ik heb eerlijk gezegd nog geen tijd gehad om het ding echt goed te testen, maar het begint toch wel te kriebelen.  We gaan daar zeer binnenkort eens werk moeten van maken, denk ik.  Over produkten gesproken: met de BlackRapid R-straps liepen we daar precies nogal in de kijker. Het was trouwens de eerste keer dat ik de R-strap een ganse dag over de schouder heb gedragen en je voelt onmiddellijk het verschil met een klassieke camerariem. Het is gewoon een pak comfortabeler, zelfs ten opzichte van de zachte neopreen Kata riem die ik sinds Photokina gebruikte.

We hebben ons daar op Nikon Solutions Expo 2009 dus kostelijk geamuseerd en zoals gewoonlijk is het, achteraf bekeken dan, weer allemaal veel te snel voorbijgegaan. Misschien kunnen ze voor de volgende editie Zack Arias of Chase Jarvis eens boeken daar bij Nikon in Keulen. Voor die twee gasten wil ik nog wel eens om 4u30 uit mijn bed rollen :)

9 comments ↓

#1 Frederik on 05.20.09 at 17:01

Ik ben officieel stikjaloers. Ik lees vanaf nu jouw blog nooit meer ! (just kidding)

Joe McNally is volgens mij een heel interessant persoon om eens ene mee te gaan drinken en het eens over fotografie in het algemeen te hebben.

fijn verslagje !

#2 brambourgonjon on 05.20.09 at 17:21

Wooow! Zalig!
(Btw, die foto met Joe McNally is echt wel goed :))
Als Chase Jarvis komt, rijd ik mee met de taxi!

#3 Serge Van Cauwenbergh on 05.20.09 at 17:25

Wegens een sterfgeval in de familie heb ik deze uitstap moeten afzeggen. Ik keek echt wel uit naar McNally. Maar goed, de familie heeft je nodig en dan twijfel je niet.

#4 Elja Trum on 05.20.09 at 23:07

Klinkt als een top dag!
Melden jullie het de volgende keer van te voren als een bekend fotograaf in de buurt is. Had ik ook graag bij willen zijn. :)

#5 Thomas on 05.20.09 at 23:29

Serge: volkomen gelijk heb je. Als je familie je nodig heeft dan is er gewoon geen keuze. Daar kan geen twijfel over bestaan.

Ga je volgende week donderdag trouwens naar de Mike Larson workshop in Knokke?

#6 Tom Leuntjens on 05.21.09 at 14:17

leuke goede & grappig geschreven post.

hitting myself in the head because I did not know about event. for mcnally i’d switch to nikon anyday ;)

#7 peirz on 05.21.09 at 20:33

Geweldige write-up! :D

#8 Sille on 05.22.09 at 00:37

Why do I miss out all the fun, waar halen jullie altijd die informatie? Ik wist weeral van niets :(
Moet daar super geweest zijn !

#9 kurt on 05.22.09 at 15:03

Als tom nog twijfelt tussen en Hensel of Profoto.

Profoto of Elinchrom. Hensel zou ik buiten beschouwing laten.

Leave a Comment