Wat komt er uit… part deux

Olivier
Olivier – 55mm, 1/30s, f/4.0, ISO200, flits

Ergens in September vorig jaar had ik het over wat er uit mijn camera rolt en wat ik online plaats. Het ging toen voornamelijk over het eindresultaat en niet echt over de weg ernaartoe. Onlangs nog kwam de vraag of ik niet nog eens een voor en na beeld wou online zwieren.  Hoog tijd om die draad terug op te pikken dus.

Het portret van Olivier hierboven is dus de afgewerkte foto.  Getrokken toen we met een opdracht architectuur bezig waren in een verlaten huis ergens nabij Sluis.  ‘t Is mijn ding niet gebouwen fotograferen, dus na een halfuur ben ik dan maar wat portretten beginnen maken.  De triggers had ik thuisgelaten, maar ik had wel 1 flits mee die ik via mijn D300 remote kon sturen (Nikon CLS is gewoon de max!).  Flits op de grond gelegd en naar boven gericht, Olivier zijn kap laten opzetten, gevraagd of hij voor de verandering eens serieus kon kijken en klikken maar!

Olivier
Originele RAW met D2X Mode II profiel

De originele foto
Dit is dus wat er uit de camera kwam en ja ik had een aantal zaken al direct tijdens de opname anders kunnen instellen. De witbalans stond eigenlijk te warm en ik had makkelijk naar 1/125s kunnen gaan om het klein beetje omgevingslicht er nog uit te halen. Op dat moment wist ik echter nog niet 100% zeker wat ik met de foto zou aanvangen. Dan nog liever ietsje teveel detail in de foto houden dan alles in schaduwen weg te steken. Ik fotografeer trouwens in RAW, dus er zijn voldoende mogelijkheden om te tweaken achteraf.

Backup, importeren en profiel instellen
Soit, ik kom thuis, ik maak een backup van de gegevens en importeer de foto’s in Lightroom. Tijdens het importeren pas ik een preset toe die het D2X Mode II profiel op de foto loslaat (via Camera Calibration onder de Develop module). Waarom? Omdat ik in mijn Nikon camera als Picture Control ook D2X mode II gebruik. Ik heb het liefst dat wat ik tijdens de shoot op het LCD van de camera beoordeel er uiteindelijk ook zo in Lightroom uitziet. Waarom D2X Mode II? Omdat ik persoonlijk vind dat de huidtonen er beter uitzien met dat profiel en het globaal gezien een beter startpunt is voor mijn postprocessing werk. Meer informatie over het verband tussen Nikon Picture Controls en de Camera Calibration in Lightroom alhier.

Sleuren aan die schuifbalken
Na wat selectiewerk in de Lightroom Library module begin ik de overgebleven beelden af te werken. Hier komt het: ik doe dat volledig at random en ik maak in een aantal gevallen zelfs gebruik van alle mogelijke functies (bvb. split toning, tone curve, HSL, etc). Ik ga wel steeds beginnen met de Basic sliders. Checken of er geen ongewenste over- of onderbelichte delen in de foto zitten, witbalans instellen (in dit geval een pak kouder), etc. Ik haal ook meestal de saturatie van de foto ietsje omlaag om vervolgens via Vibrance alles behalve de huidtonen terug wat op te kleuren (dat is trouwens één van de voordelen van die Vibrance functie).

Enkel de Contrast en Brightness sliders gebruik ik zelden. Waarom? Omdat de Tone Curve eronder mij meer controle geeft. Via Contrast gaat Lightroom de lichte tonen in dezelfde mate omhoog duwen als dat de donkere tonen omlaag getrokken worden. De Tone Curve laat toe om dat asymmetrisch te doen. Meer en fijnere controle dus. Hou ik wel van.

Olivier settings
Overzicht Lightroom develop settings

Een overzicht van wat ik concreet voor deze foto heb aangepast (in die mate dat ik me de correcte volgorde van mijn stappen nog kan herinneren. Ik durf nogal heen en weer te springen tussen de sliders :P):

  • Witbalans: temperatuur omlaag gehaald (van 5150K naar 4600K) om een kouder effect te bekomen. De magenta zweem die er toen nog inzat wat getemperd door de Tint van -1 naar -7 te trekken.
  • Over-en onderbelichting: tijdens het fotograferen check ik steeds of er geen ongewenste uitgeblazen delen in de foto zitten (via de Highlights optie of het histogram) dus ik wist al dat er daar geen probleem was. Dat er donkere partijen inzitten die naar de hoeken toe en in de kap wat dichtlopen geeft niet vind ik. Toch niet bij deze foto.
  • Contrast: via de Contrast slider een eerste globale contrast aanpassing doorgevoerd die daarna bijgetweaked werd door middel van de Tone Curve. Via de Clarity optie ook nog eens het contrast in de middentonen wat opgetrokken (wat resulteert in hardere randen).
  • Saturatie: de foto werd algemeen gedesatureerd en achteraf werd via Vibrance in alles behalve de huidtonen terug wat kleur bijgestoken. Ik doe dat voor bijna alle foto’s die ik bewerk. Eigenlijk zou ik dit kunnen toepassen als preset tijdens het importeren van de beelden.
  • Oplichten: doordat er iets teveel detail verloren was gegaan in de donkere tonen dan nog maar wat Fill Light bijgestoken. Waarom de Blacks dan niet wat terugschroeven? Het geeft een andere effect vind ik. It’s a taste thing.
  • HSL: de huidtinten bleken, naar mijn smaak althans, nog iets te donker uitvallen. Via de Luminance optie in het HSL deel van de Develop module werden die terug wat opgetrokken. Hiervoor ga ik altijd op de foto zelf klikken en slepen en dus niet via de individuele sliders werken. De reden? De huid bevat soms een combinatie van meerdere kleuren (in dit geval rood en oranje). Door rechtstreeks op de foto te werken pas je in één keer alle relevante kleurkanalen aan.
  • Duotoon: de schaduwen werden nog kouder gemaakt door er via de Shadows slider in het Split Toning deel een blauwe tint (228) in te steken. Achteraf heb ik de Highlights (waaronder de huid dus) terug een klein beetje opgewarmd door geel toe te voegen (55)
  • Verscherpen: de foto zoals die uit de camera kwam was gewoon te scherp. Vooral door de zeer directionele belichting werd elk detail in de huid nog eens extra in de verf gezet. Scherpte dus iets naar beneden gehaald en via Masking ervoor gezorgd dat zaken zoals de wangen minder opgescherpt werden.
  • Vignette: ja dus. Het waarom is denk ik duidelijk: om de randen voldoende donker te maken en de achtergrond weg te steken. Aan de rechterkant bleek het nog iets te helder dus werd daar via een Local Adjustment alles nog wat donkerder gemaakt.

Oh, volledig vergeten, croppen is iets wat ik altijd eerst doe. Photoshoppers in de zaal slaken nu collectief een kreet. Croppen doe je pas op het einde pipo! Ik dus niet en de reden is simpel: croppen in Lightroom, zoals alle andere bewerkingen, is niet-destructief en ik werk het liefst op een beeld dat qua compositie goed zit. Zo heb ik in voor de voorbeeldfoto eerst en vooral gecropt zodat alles ietsje centraler stond (en onderaan het logo weg was).

Local Adjustments en Spot Removal
Bij portretten plaats ik steeds een Local Adjustment op de ogen om er iets meer punch in te steken. In het geval van de foto hierboven werd het zelfs serieus overdreven. Ik zet ook steeds de Auto Mask optie af wanneer ik met Local Adjustments werk. Auto Mask maakt Lightroom gewoon pokketraag. Zo zitten er in dit specifiek voorbeeld een stuk of 10 local adjustments in. Onder andere een serieuze saturatieboost op de irissen, rechterkant wat donkerder, wenkbrauwen minder scherp gemaakt, etc, etc.

Olivier local adjustments
Detail van een aantal Local Adjustments

Ongewenste stofdeeltjes cloon ik weg met behulp van de Spot Removal functie (in de Heal mode weliswaar). In veel gevallen werk ik daar ook zaken zoals ongewenste reflecties of haartjes mee weg. Alleen voor iets meer complexe toestanden (zoals de flits in de ogen hierboven) ga ik naar Photoshop (handig dankzij de integratie met Lightroom).

En dat is het eigenlijk zowat.  Oh right, presets.  Ik heb er een stuk of 4 of 5 die ik wel eens durf gebruiken als startpunt, maar meestal werk ik vanaf nul.  Ok, ik heb wel presets die een bepaald onderdeel instellen (zoals de duotoon settings of een vignette), maar globale all-in-one presets?  Nope.  De ene foto is de andere niet.  Bij gekijkaardige beelden (zoals bij een studioshoot) ga ik natuurlijk niet steeds van nul beginnen.  Dan bewerk ik één foto en kopieer ik gewoon de settings naar de rest van de set.  Snel en efficient.

13 comments ↓

#1 Nakedcellist on 05.09.09 at 02:58

Waanzinnige foto! En goeie tutorial.. ga ik meteen toepassen..

#2 Serge Van Cauwenbergh on 05.09.09 at 09:51

Thomas, bedankt voor deze uiteenzetting, erg interessant om te lezen! Ik gebruik split toning niet, ik ken de toepassing niet zo goed om te weten of het voor mijn foto’s een meerwaarde kan betekenen.

#3 brambourgonjon on 05.09.09 at 10:11

Love it!

#4 Thomas on 05.09.09 at 11:03

Serge: split toning gebruik ik eigenlijk niet zo heel vaak. Er zijn maar een specifiek aantal gevallen:

Om de foto om te zetten naar sepia (converteren naar zwart wit en vervolgens met split toning de highlights en shadows een sepia kleur geven)

Om enkel de highlights een iets warmere kleur te geven. Hiervoor stel ik een hue van 55 in en een saturation van niet meer dan 8 a 10 voor de highlights. Aan de shadows kom ik dan zelfs niet.

In situaties zoals de foto in deze post waarbij ik een overdreven effect wil bereiken. In dit geval wou ik vooral de schaduwen ietsje blauwer/killer maken. De highlights heb ik achteraf dan weer een tikkeltje opgewarmd want het effect kwam iets te zwaar over.

Randgevallen dus. Voor bijvoorbeeld studiowerk zie ik eigenlijk het nut niet zo direct voor een duotoon en daar gebruik ik het dan ook nooit.

#5 christian bailleul on 05.11.09 at 16:51

Geweldig interessante uitleg over de postprocessing … waarvoor eeuwige dank !

Picture rocks btw !

#6 ysabje on 05.11.09 at 23:18

de foto is uiteindelijk super geworden! ik was al achter heel wat tips zelf gekomen, maar je bent weer een schat van informatie! ik moet zwijgen en luisteren naar jou… merci

#7 Suiadan on 05.13.09 at 16:54

Ik gebruik een gelijkaardige benadering in Lightroom. Leuk om te zien wat andere mensen doen. :)

#8 Bart Braem on 05.13.09 at 16:55

De volgorde van aanpassingen staat natuurlijk ook gewoon in de history van Lightroom bij elke foto. Al moet je zeker met zoveel bewerkingen wat groeperen :)

#9 Guy Teerlinck on 05.15.09 at 07:04

Ja, terug heel interessant die uitleg over de postprocessing. Ik kom nu al de derde keer naar deze blog post. Nu nog even toepassen :-)
Dank je Tom

#10 Elvire on 05.20.09 at 13:00

Dit was nu eens eens een voorbeeld van ‘u vraagt, wij draaien’ si! ;-) Leuk om de uiteenzetting te lezen, er zitten zeker handig tips tussen. Bedankt!

#11 High speed sync flash — Thomas Bouve fotografie on 05.25.09 at 00:23

[…] gebeurt het al een pak minder (behalve dan wanneer ik eens geen triggers bij me heb, zoals bij dat portret van Olivier een paar posts terug). Na de workshop van Joe McNally begon het echter terug te kriebelen. Eén van […]

#12 Jasper Van Tilburgh on 05.26.09 at 00:11

Thx Thomas..
Altijd fijn om eens in de wereld van een andere fotograaf te niepen. Je leert er ook altijd iets van bij.
Like the result!

#13 Thomas on 05.26.09 at 00:34

Jasper: ik blijf er rotsvast van overtuigd dat informatie delen één van de belangrijkste manieren is om zelf te groeien in wat je doet :)

Leave a Comment