Orbis flash DIY

Een paar maand terug bestelde ik een Orbis. Ik hou namelijk van het effect van een ringflits en die Orbis is, vergeleken met echte ringflitsen weliswaar, toch wel een koopje. Technisch heb ik er weinig op aan te merken, maar ergonomisch blijft het een beetje prutsen. Met de ene hand de Orbis + flits vasthouden terwijl je met de andere hand probeert de camera te hanteren. Het zag er nochtans zo eenvoudig uit in hun promo video :/

De oplossing bleek tot voor kort een statief met daarop de flits en de Orbis. Handig omdat je terug beide handen hebt om de camera vast te houden, maar onbruikbaar bij bewegende onderwerpen. Het geheel blijkt ook nogal wankel. Op zoek naar anders en beter dus. Flash DIY guru Fotofolio Tom kwam met de oplossing: waarom niet gewoon een bracket op de Orbis monteren zodat het geheel aan de camera kan vastgemaakt worden?

Orbis DIY bracket

Tom had er op Ebay één gevonden die zo goed als as is kon gebruikt worden. De bracket was zelfs in de hoogte verstelbaar zodat het werkte voor elk type SLR (met en zonder battery grip). Nu enkel nog het geheel aan die Orbis proberen te monteren. Tweecomponentenlijm bleek alvast goed te werken, maar ik had een beetje schrik dat het opeens tijdens een shoot zou loskomen. Die Orbis moest dus open :/

Orbis DIY bracket Orbis DIY bracket

Piece of cake zo blijkt. Met de vingernagel voorzichtig de voorkant van de Orbis losgemaakt, de reflecterende binnenkant er uitgehaald en twee gaten geboord. Eerst geprobeerd met bouten en moeren, maar er van afgestapt om twee redenen: wat als de moer na verloop van tijd terug los zou komen en de kop van de bout (zelfs een extreem platte variante) bleek nog te hoog. De reflector paste er niet meer in.

Over naar plan B dan maar: rivetten (revetten?). In de spreekwoordelijke Brico om de hoek een zakje en een tang gaan halen. Allez, Joke is die gaan halen. Om maar te zeggen hoe geweldig mijn vrouw is! Rivetten er in, eens goed knijpen en hey presto! Muurvast! Reflector er terug in, lijm op de rand aangebrengen, front er terug op en goed laten drogen. Done :)

Orbis DIY bracket Orbis DIY bracket

Nu goed, licht is het natuurlijk niet. Nikon D300, 17-55mm, SB-800, Orbis en bracket zijn samen goed voor een dikke 3.3kg. Je gaat er dus geen halve dag mee rondlopen op een trouwfeest, maar je hebt wel beide handen om de camera vast te houden en instellingen te veranderen. Op de Orbis website staat trouwens dat er ergens in 2009 een orbis™ arm™ komt. Eens benieuwd hoe die er gaat uitzien ;)

11 comments ↓

#1 Serge Van Cauwenbergh on 05.05.09 at 12:15

Je hebt het zo te zien netjes opgelost! Ik ga wachten op de ‘arm’, ik ben niet zo’n knutselaar :-) Hopelijk is die betaalbaar.

Aan de andere kant vraag ik me af of ik niet beter de Rayflash (ook een ringflitser) had gekocht, die is wel zo gebouwd dat je geen bracket nodig hebt en je twee handen vrij hebt. Heeft er iemand een idee of de lichtkwaliteit veel verschilt tussen beide ringflitsers?

#2 Sille on 05.05.09 at 12:46

Ziet er heel goed uit ! Het wordt wel ene ferme blok zo. Ik heb er nog een TTL kabel bij, aangezien ik héél vaak op donkere locaties werk kan ik niet zonder de AF beam. Ik krijg bijna zin om er ook zo één te maken ! Heb ik eindelijk terug een hand vrij om te zoomen.

#3 Tom on 05.05.09 at 13:40

Zitten daar nu wireless triggers op? Kabeltje doet zijn werk toch evengoed?

#4 Tom on 05.05.09 at 14:55

mooi stukje DIY. maar is die orbis nu zijn geld waard ? hoe vaak gebruik je die ?

#5 christel on 05.05.09 at 15:28

pff, daar begin ik al van te zuchten. Ik denk dat ik mij ook ga beperken tot het halen van de tang en de zaag.

#6 Thomas on 05.05.09 at 19:14

Upper Tom: ik gebruik die triggers omdat ik nog wacht op een SC-28 die nog moet toekomen. ‘t Is inderdaad overkill om hier Skyports te gebruiken.

Lower Tom: ik vind persoonlijk van wel. Je gebruikt die inderdaad niet super veel, maar ik vind het handig om in mijn kit te hebben. Hangt er een beetje van af van het type opdrachten natuurlijk.

#7 Thomas on 05.05.09 at 19:16

Serge: voor zover ik heb kunnen lezen is het probleem met de Ray Flash dat die nogal wat licht verliest door die knik in de constructie waar het licht eerst doorheen moet. Bij de Orbis zit de flitskop recht tegen het ringgedeelte.

#8 Jan Cornelis on 05.05.09 at 22:43

Nice modification…

#9 Orbis orbis(tm) ring flash on 05.06.09 at 06:47

[…] a bracket into a bespoke orbis™ ringflash fitting system for his camera equipment.  Take a look here at his great efforts.  It’s in Dutch, but you get the idea; it’s a really nice […]

#10 Jef Janssens on 05.07.09 at 16:36

Een goeie modificatie, temeer omdat het ‘lichtse’ gedeelte nu aan de bovenkant zit, waardoor het licht meer natuurlijker op een gelaat valt.

#11 Kurt on 08.27.09 at 21:52

Tof, ik ben ook aan het kijken om een beugel te maken, ik dacht ook iets te vinden op eBay, maar tot nu toe geen succes. Heb je nog die winkel of een link naar de eBay shop?
Thanks
Kurt

Leave a Comment