Behind the scenes @ Kadee

Iemand die zich deze post nog herinnert? Ik ben er, zoals een aantal mensen al doorhadden, toen helemaal niet op uitgetrokken om nieuwe urban locaties te vinden (maar ‘t had gekunnen natuurlijk). Neen, Tom had me een maand of vijf geleden gevraagd of ik toevallig zin had om mee te helpen aan een location shoot voor Kadee. Drie keer raden wat mijn antwoord was :)

Ready for action!
Ready for action! – 17mm, 1/250s, f/6.3, ISO400

Voornaamste reden dat ik er nu pas over mag schrijven is door het embargo dat op dergelijke foto’s rust. Zolang ze niet gepubliceerd werden mag er gewoon niet over geschreven worden. Het ene beeld dat ik afgelopen November online geplaatst heb was geen probleem omdat je nergens iets van de nieuwe collectie kan zien. Nu Kadee #2 al een tijdje te koop is mogen we ook de behind the scenes foto’s online plaatsen.

Kadee shoot
Matt, roep eens héél hard – 50mm, 1/1250s, f/4.0, ISO400

Ik ben een enorme fan van locatieshoots, maar je merkt dat bij commerciële opdrachten er toch een pak meer planning en stress bij komt kijken. De locatie bleek een gigantische serre ergens te velde in Nederland. For the uninformed: in putje winter met buiten vriestemperaturen is het dus in een serre ook om uw jeweetwel af te vriezen. De eerste keer dat Tom me zei dat het in een serre was zag ik ons al rondlopen in een short en tshirt. Niet dus: 3 graden meneer. Yeah baby, let’s shoot that summer collection!

En dat is waar de fun begint. Hoe moet je als fotograaf kinderen van 5 tot 12 gaan motiveren om in zomerkledij in een gigantische open ruimte bij 3 graden stil te blijven staan? Ik ben zeker geen specialist ter zake, maar dit is wat ik ondertussen heb bijgeleerd en heb mogen ondervinden. Niet zozeer technische details, want die heeft Tom al uitgebreid uit de doeken gedaan in zijn post, neen ik bekijk het even van de logistieke kant.

Kadee shoot
Britt en Jitte – 55mm, 1/100s, f/2.8, ISO800

Sta niet continu te prutsen
Zolang je nog geen opstelling hebt of niet weet waar je de foto’s wil trekken, laat dan het model binnen in de warmte zitten. Het heeft absoluut geen zin om ze in zomerkledij bij vrieskou naast je te zetten terwijl je zelf nog bezig bent met een opstelling te maken of niet weet hoe je de situatie gaat aanpakken. Scout de locatie, denk na, stel alles op en regel de belichting (gebruik een assistent als stand-in). Haal dan pas je model erbij.

Wees zelfzeker of doe alsof
Zorg ervoor dat je tijdens het fotograferen zelfzeker overkomt (of fake het) en sta niet continu met de belichting te prielen. Er is niets erger dan een fotograaf die constant bezig is met het verslepen van statieven en hoofdschuddend naar zijn camera LCD staat te turen. Om het simpel te stellen: jouw onzekerheid wrijft in nog geen kwartier af op je model en zeker wanneer je met kinderen werkt. Ze krijgen koud, gaan zich vervelen, etc.

Kadee shoot
Dikke knuffel – 50mm, 1/320s, f/2.2, ISO400

Communiceer met je model
Blijf gedurende de tijd dat je effectief staat te fotograferen interactief bezig met je model. Als ze merken dat jij 110% van jezelf staat te geven zullen ze zelf ook dat extra tandje bijsteken. Het is echter geen bodemloze put, iedereen wordt moe. Las op dergelijke momenten een korte pauze in. Het ideale moment om even na te denken over de opstelling en de belichting wanneer je merkt dat je nog meer uit de scene kan halen.

Het blijven natuurlijk kinderen, dus probeer er waar mogelijk een spel van te maken. Lok reacties uit. Zeg tegen een tiener dat de Jonas Brothers lelijk zijn en slechte muziek maken, laat een kleuter iets met een pen op je voorhoofd krabbelen, leef je even in hun leefwereld in en probeer te begrijpen hoe zij een shoot ervaren. Zeg hen desnoods dat ze op het eind van de dag een sneeuwbal naar je kop mogen gooien, maar zorg er in elk geval voor dat je hun aandacht blijft vasthouden!

Kadee shoot
Knal er op!! – 17mm, 1/80s, f/3.5, ISO800

Was het fun? Vaneigens! Heb ik een veel bijgeleerd die dag? Je mag gerust zijn. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik na die fotoshoot ook zelf als fotograaf gegroeid ben! En plus blijf ik enorm onder de indruk van hoe makkelijk Tom het allemaal doet lijken. Heel erg bedankt dus Tom, Karen, Eddy, Matt, Robyn, Britt, Jitte, Petra, Esther en Merel voor het superleuk dagje shooten in Nederland! Zo mogen er zeker nog volgen! :)

6 comments ↓

#1 Serge Van Cauwenbergh on 04.04.09 at 15:30

Prijs jezelf gelukkig dat je met Tom mee op pad kan gaan, dergelijke praktijkervaring bouw je niet op door naar de zoveelste tutorial op dvd te kijken. Op zo’n shoots kan je als assistent zeker veel leren. Ik wil Tom ook wel eens graag assisteren… wie niet trouwens? :-)

Enkele behind the scenes beelden had ik al gezien in Kadee 2 als ik me niet vergis.

#2 Thomas on 04.04.09 at 15:40

Klopt Serge. De foto van Matt stond op de laatste pagina van Kadee #2 bij de behind the scenes foto’s.

#3 Guy Teerlinck on 04.04.09 at 18:10

Leuke blog en goed om weten, heb volgende week eindelijk 2 kinder shoots en de week erna nog 1, dus komt van pas.
Behind the scenes is altijd leuk om te zien. En de kwaliteit van je foto´s zijn ook altijd perfect !!!

#4 Joeri on 04.06.09 at 21:27

Fijn verslag Thomas, kort, leesbaar en leuk…bedankt!

#5 Esther en Jitte on 04.07.09 at 17:32

Hoi Thomas.

Ik zag bij Tom de link naar jouw blog!
Wat een verassing, een paar mooie foto’s van Jitte met een mooi verhaal erbij!

Dat het er koud was kunnen we over mee praten , maar het was er ook zeker gezellig!

Groetjes van ons ( en jij ook bedankt voor de foto’s!)

#6 petra &robyn on 04.07.09 at 17:44

…leuk verhaal…wij vonden het die dag ook erg leuk!
leuke foto van robyn en jitte zeg.

groet! petra en robyn

Leave a Comment