Teaserke

Gaelle 2

Vorige woensdag hadden ze blijkbaar bij Syntra een extra les ingelast, dus kon ik nog eens met Gaelle de studio induiken. De beauty shot opdracht had ik er al opzitten, maar ik was uiteindelijk niet 100% tevreden met het resultaat. Er zat naar mijn mening iets te weinig punch in de beelden en de witte achtergrond die ik toen gebruikt had bleek niet echt de beste keuze.

Opnieuw proberen dus die handel. De opstelling? Een genre clam shell setup. 2 vierkante softboxen vóór het model net boven ooghoogte onder een hoek van 45 graden naar beneden gericht. Daaronder (alsook links en rechts van het model) staat een reflector. Je creëert als het ware een soort van lichtbak. Het weerkaatste licht vult een groot deel van de schaduwen in, wat zorgt voor een zeer flatterend effect (which the ladies love!).

Beauty shot setup

Grootste probleem was dat, door de kleine afstand tussen model en flitsen, het diafragmagetal enorm groot werd. Met beide 1600Ws flitsen op minimum gaf de lichtmeter nog altijd een dikke f/16 of zo aan (bij 1/125s, ISO 100). Dan maar een wit laken (wat Olivier zoal niet in de koffer van zijn wagen heeft liggen) over beide softboxen gegooid om de output nog wat te temperen tot f/6.3 – f/8 met als bijkomend voordeel dat de reflectie in de ogen een propere doorlopend streepje werd! Mega :)

Meer foto’s volgen. Eerst nog een paar andere zaken in orde brengen :)

10 comments ↓

#1 Serge Van Cauwenbergh on 03.15.09 at 20:45

Prachtige foto Thomas en zalig licht! Bedankt om de setup te tonen, erg interessant!

#2 Tim De Weerdt on 03.15.09 at 20:59

Knap beeld en een interessante lichtopstelling. Op welke manier maak je die visuele voorstelling van het gebruikte licht?

#3 Stefaan Lesage on 03.15.09 at 21:06

Knappe foto’s inderdaad. Vind het ook interessant om te zien hoe professionals de opstelling van hun licht verduidelijken. Heb zoiets al een paar keer gezien voor Video Opnames, maar blijkbaar is het bij fotografie ook van toepassing.

#4 Thomas on 03.15.09 at 21:08

Tim: ik gebruik de PSD file van Kevin Kertz, maar er zijn ook online alternatieven waarmee je in een webbrowser een flitsschema kan tekenen.

#5 Tim De Weerdt on 03.15.09 at 21:11

Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga mijn oog eens werpen op dat PSD-bestand. Dat kan ik zeker gebruiken, als ik mijn studiolampen heb, dat is.

#6 Sofie on 03.15.09 at 22:16

Prachtig!!!

#7 Guy Teerlinck on 03.17.09 at 18:09

Mooi teaserke… ben al benieuwd naar de resultaten. Wel veel licht opzet, maar resultaat mag er zijn.

#8 Van Gelder Patrick on 03.17.09 at 20:15

De punch zit er dik in ! Mijn complimenten aan fotograaf en model.Bedankt voor de technische info.

#9 Kristof Pattyn on 03.22.09 at 11:10

Mooi zacht uitgelicht, misschien nog een lichtje als separatie ? De belichting op het model is alvast super!

#10 Thomas on 03.22.09 at 12:07

Kristof: ‘t was eigenlijk de bedoeling om met de achtergrond spot voor wat separatie te zorgen, maar het is inderdaad niet echt duidelijk :/

Leave a Comment