Een week zonder de camera…

Volledig bewust zelfs.  Zo gewoon een week waar ik de camera in de fototas laat zitten en enkel passief met fotografie bezig ben.  Sommige mensen die ik ken gaan slapen met hun camera’s en nemen ze echt overal mee naar toe.  In zekere zin kan er begrip voor opbrengen hoor (een mens wil geen enkel moment missen), maar aan de andere kant denk ik dan: waarom?

Bert had het er al over in zijn Passion & Pitfalls post op de LIME website en hij heeft volledig gelijk.  Fotografie is ook één van mijn vele passies, that’s a given, maar voor mij betekent dat helemaal niet dat ik overal een camera mee naartoe hoef te sleuren.  Gaan eten met vrienden: camera mee, gaan wandelen met de kleine: camera mee.  Daar pas ik persoonlijk voor.  Dergelijke sociale momenten wil ik mijn volledige aandacht en focus voor kunnen geven.

Die camera kan dus wel degelijk een blok aan mijn been zijn bij momenten.  Dan zit het ding me gewoon in de weg en krijg ik het gevoel dat ik eigenlijk wel aanwezig ben, maar niet echt deelneem aan wat er aan het gebeuren is.  Als ik fotografeer dan kan ik niet op hetzelfde moment een diepgaand gesprek hebben met de persoon naast mij aan tafel.  En alhoewel mensen er uit beleefdheid niet veel over zullen zeggen merk je al snel dat ze het niet altijd even prettig vinden.

Fotografie is voor mij ook meer dan continu die sluiterknop indrukken.  Als ik me met volle aandacht én op mijn werk én op mijn familie én op fotografie wil toeleggen dan moet ik soms in het fotografiegedeelte snoeien.  Dan kies ik er voor om eens een weekje op een iets lager pitje met fotografie bezig te zijn.  Kijken en niet fotograferen.  Wat artikels lezen over fotografie, bladeren door fotomagazines, wat snuisteren op Flickr, etc… Het allemaal tot me laten komen en zo’n beetje Fons de Spons spelen.  Dat werkt voor mij zelfs verfrissend :)

4 comments ↓

#1 Mike on 02.08.09 at 11:03

Groot gelijk. Bij mij ligt de camera al ruim 2 weken ongebruikt (behalve voor 2 oninteressante foto’s om die nieuwe Prinz fill flashes te testen). ‘t Is nu meer van geen goesting , maar ook wel een beetje van weinig tijd.

‘t Komt wel terug ;-)

#2 christian bailleul on 02.09.09 at 16:21

zo herkenbaar ;-)

dat gezonde evenwicht vinden tussen je werk, je familie, je vrienden en je passie … ‘t is verdorie lastiger dan je soms zou denken. Gelukkig zijn familie en vrienden vaak erg vergevingsgezind ;-) De baas daarentegen :-(

mijn “pffff …” periode is weer achter de rug en de goesting om erin te vliegen is er weer volop … maar ik maak me geen illusies … vroeg of laat is het weer “pffff …” ;-)

en dan is het weer tijd om de kamera in de tas te steken en te herbronnen ;-)

#3 Okkie on 02.09.09 at 23:21

Ik maak niet elke dag een foto maar heb wel altijd een camera bij me. Meestal een meetzoeker m4, g1 of een BESSA.
Sleep m’n camera liever overal naar toe dan dat ik een foto niet kan maken.

#4 Thomas on 02.09.09 at 23:41

Ik heb ook altijd een camera bij hoor. De ingebouwde camera op mijn GSM :) Ik zeg het eigenlijk half serieus omdat het uiteindelijk ook wel werkt in geval van nood.

Leave a Comment