Recht uit de camera

Gaelle
Gaelle – 105mm, 1/125e, f/9, ISO 200

Groot was mijn verbazing toen ik thuis kwam van de shoot met Gaelle en beelden begon te selecteren. De foto hierboven komt namelijk zo goed als onbewerkt uit de camera. ‘zo goed als’ omdat ik natuurlijk de RAW file in Lightroom heb moeten importeren, Lightroom een default bewerking op de foto loslaat en de foto terug geëxporteerd werd met een watermerk. Aan het contrast, de helderheid, de kleur, etc werd er echter niets veranderd.

Goed licht en vóóraf de witbalans instellen met een grijskaart blijken dus toch niet onbelangrijk. Waarom die witbalans effectief meten? In de studio’s van Syntra werken we met nogal oude softboxen. Softboxen die over de jaren heen al een beetje hun mooie witte kleur verloren hebben en dus nogal eens een kleurzweem op de foto durven plakken. De witbalans op ‘flits’ zetten is dus niet altijd voldoende. Achteraf de witbalans aanpassen via software is een optie, maar dat veronderstelt dat je ergens een plek hebt in de foto waarop je die witbalans überhaupt kan instellen.

Let op, het licht komt in dit geval zeker niet van mij. Het is dezelfde opstelling als die uit de vorige post. Full credit gaat dus naar Paul Gheyle. Maar het geeft wel aan dat tijd steken in het opzetten van de belichting en deze tijdens de shoot op geregelde tijdstippen bij te regelen niet onbelangrijk is. Wil dat zeggen dat je alles moet gaan meten met een lichtmeter? Goh, niet per se. Wij hebben het nu eenmaal zo geleerd in de opleiding, maar ik ben er zeker van dat er een pak mensen hun plan kunnen trekken met de LCD van hun camera en het bijhorende histogram.

Wat ik wel weet is dat het enorm deugd kan doen om eens een set beelden uit de camera te zien komen waar je achteraf nagenoeg geen werk meer aan hebt. Ik ga misschien nog wel wat tweaken aan de foto hierboven (of ze bijvoorbeeld eens omzetten naar zwart/wit), maar ‘as is’ ben ik er sowieso al heel tevreden van :)

13 comments ↓

#1 Serge Van Cauwenbergh on 01.27.09 at 23:09

Ik heb ook zo’n grijskaart maar gebruik ze te weinig. Ik zou die kaart continu moeten gebruiken, maar de kleurechtheid vermindert ook met de jaren en in principe zou ik een nieuwe moeten kopen.

Wat voor merk/type kaart heb je precies? Ik heb een WhiBal, een oudere versie van een paar jaar geleden. Stel je dan in de camera een witbalans in door zo’n grijskaart te fotograferen of ga je in Lightroom met de pipet de grijskaart aanklikken om de witbalans te definiëren?

#2 Thomas on 01.27.09 at 23:23

Ik heb voor deze foto’s gebruik gemaakt van een grijskaart van een collega (ik zal het merk eens navragen). Het is een grote grijze opvouwbare schijf (vergelijk het met een mini-reflector).

Met die grotere grijskaart is het gewoon een kwestie van de witbalans op mijn Nikon op PRE in te stellen, dan de witbalans knop 3 seconden in te drukken en vervolgens een foto te nemen van de grijskaart (beeldvullend). De camera geeft dan via ‘GOOD’ of ‘NO GD’ aan of het instellen gelukt is.

Zelf heb ik ook een kleine WhiBal kaart, maar achteraf via software de witbalans op de WhiBal kaart gaan instellen geeft mij niet echt goeie resultaten.

Nu, een tip voor de mensen die een LowePro tas hebben. Sommige van de LowePro tassen hebben een beschermdoek om over de camera te leggen. Die zou naar het schijnt ook neigen naar de waarde van een grijskaart en kun je dus ook eventueel gebruiken (heb ik vaak tijdens het eerste jaar gedaan).

#3 Bram on 01.28.09 at 01:17

Klopt. De binnenkant van een Lowepro zak is meestal redelijk deftig als grijskaart, ook de velcro tussenschotjes. Ik gebruik momentaal zo een uit mijn oude tas als “grijskaart”…

#4 Paul on 01.28.09 at 11:03

Hey mensen,

Het is een Lastolite ezybalance (greycard). Meer info: http://www.lastolite.com/ezybalance.php

#5 Sofie on 01.28.09 at 12:07

En terecht! Mooie foto!
Pose van het model vind ik heel fris :)

#6 Joeri on 01.28.09 at 20:38

Thomas, echt waar…goeie scherpte, sterke weergave van de huid…Als we allen wat meer de nodige ‘technieken’ zouden gebruiken zoals grijskaarten, statieven, lichtmeter, enz…niet voor niks dat het bestaat :-)

#7 Thomas on 01.28.09 at 21:52

In een studio gaat het natuurlijk allemaal een pak makkelijker dan ergens in the field waar je met een aantal bijkomende faktoren zit natuurlijk :)

#8 christian bailleul on 01.29.09 at 15:45

“meten is weten” … was vroeger zo en is nu nog altijd zo. gewoon de tools correct leren gebruiken spaart je een hoop werk/tijd in post-production.
de foto is trouwens TOP !

#9 Frederik on 01.31.09 at 11:51

Mooie foto, knap dat dit recht uit de camera komt !

#10 Frederik on 01.31.09 at 13:48

Straf ! Mooi zacht licht trouwens !

#11 christel on 01.31.09 at 14:20

Ik heb altijd een grijskaart op zak maar gebruik het enkel in de studio. Een kleine moeite en het bespaart je achteraf inderdaad heel wat werk.

#12 Jef Janssens on 02.09.09 at 15:25

Ik blijf maar kijken naar die foto 8))

Mooie prestatie!

#13 Gaelle II — Thomas Bouve fotografie on 02.23.09 at 22:59

[…] van de shoot met Gaelle finaal afgewerkt. Een maand (shame on me, ik weet het!) geleden had ik al 2 beelden uit de reeks online geplaatst. Initieel wou ik er een zwart/wit reeks van maken, maar we zijn […]

Leave a Comment