Gaelle studio shoot

Het was alweer een tijdje geleden, maar ik heb eindelijk nog eens de kans gehad om de studio in te duiken om wat foto’s te maken.  Model van dienst ditmaal was Gaelle, het nichtje van collega fotograaf Olivier.

Gaelle
Gaelle – 105mm, 1/125e, f/9, ISO 200

De gebruikte setup is zo goed als symmetrisch.  Twee flitsen om de achtergrond egaal te verlichten, een flits aan elke zijde van het model en een octa achter mij als hoofdlicht (kan ook een kleine softbox zijn, maar dan moet je er wel niet gaan voor staan natuurlijk).  Pas op, helemaal niet mijn eigen setup of zo hoor.  Dit is wat Paul Gheyle gebruikt voor high-key fotografie.  Samengevat in een schema geeft dit:

Setup

Persoonlijk ben ik wel tevreden met het resultaat. Het komt zeer dicht in de buurt van wat ik in gedachten had voor ik aan de shoot begon.  Van zodra ik de rest van de foto’s afgewerkt heb zwier ik ze online.

Update: die schouders, die schouders, zucht, what the heck is up met die schouders?!  Bram en Joeri hadden volkomen gelijk met hun opmerkingen en ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf niet goed begreep.  In het originele beeld was er nergens een probleem, maar in de bewerkte versie was er zelfs een local adjustment op de schouders nodig die de belichting met meer dan een halve stop naar beneden haalde (en dan nog).

Daarnet Lightroom opgestart, nog eens over alle settings gelopen en we hebben het probleem gevonden!  Zoals met de meeste foto’s die ik in Lightroom bewerk start ik vanaf een preset.  De preset die ik voor dit beeld gebruikte had echter een ‘Lens Correction Amount’ van +70 en ‘Midpoint’ van -50.  Rarara wat voor een effect dat geeft?  Jup, een invers vignet dat zowat de volledige rand van de foto, inclusief schouders, lichter maakt.  Stom!  Ik heb het aangepast en de foto hierboven ondertussen ook vervangen.  Ik heb zelfs de local adjustment op de schouders er uit kunnen zwieren want die bleek nu totaal overbodig.

Er mag wel wat lichtafval op die schouders zitten vind ik, maar jullie hadden volkomen gelijk dat het teveel was.  Kijk dat is dus waarom ik die comments zo fantastisch vind.  Dergelijke Input en feedback zijn zo ongelooflijk waardevol!  Merci é gasten :)

11 comments ↓

#1 Bram on 01.23.09 at 10:00

Zeer mooie foto! Het feit dat haar schouders een beetje uitgewassen zijn voegt er alleen maar aan toe (ook al zijn mijn docent vinden dat het daar niet scherp genoeg is :p)
Dit moet ik ook eens gaan proberen, alleen jammer dat je er zoveel lichtbronnen voor nodig hebt :p

#2 Sofie on 01.23.09 at 14:32

Mooi gedaan, en bedankt om de opstelling te delen met ons :)

#3 christian bailleul on 01.23.09 at 16:11

knap werk en een knap model op de koop toe … zo zien we het graag

@ Bram … met iets minder lichtbronnen kan het volgens mij ook nog hoor (mss niet perfect hetzelfde, maar toch dicht in de buurt)
– zet 1 spot achter het model gericht op de achtergrond
– zet links en rechts van het model reflectoren (piepschuim of iets dergelijks)
– de octa voor het model heb je wel nodig natuurlijk

give it a try zou ik zeggen;-)

#4 Tom on 01.23.09 at 21:50

kga er ook eens over denken dit met minder lichten te doen. tzal moeten want ik kom aardig wat softboxen te kort ;)

mooi resultaat . prettig beeld

#5 Joeri on 01.24.09 at 14:11

Thomas, zeker iets om verder op te bouwen. De schouders vind ik net iets te weinig contrast, maar dit is kommaneuken…Verder veel inspiratie te vinden bij Zack Arias http://www.zarias.com/?p=71

Probeer ook eens met kleur…Ben vooral fan van z/w maar dan net moet je het anders proberen…

#6 Xray on 01.24.09 at 14:49

Heel knap resultaat. Boeiende info ook over de opstelling.

#7 Thomas on 01.24.09 at 15:40

Bram en Joeri: jullie hadden volkomen gelijk over die schouders. Blijkt dat er in de preset waarvan ik vertrokken ben een enorm invers vignet zat. Ik heb een update bij de post geplakt met wat meer uitleg. Super bedankt om het op te merken!

#8 Frederik on 01.25.09 at 21:43

Mooi resultaat + goeie uitleg!

#9 Julie Janssens on 01.26.09 at 08:07

Ik vind de foto zeer geslaagd!
Groetjes Julie

#10 Recht uit de camera — Thomas Bouve fotografie on 01.27.09 at 22:55

[…] « Gaelle studio shoot […]

#11 Gaelle II — Thomas Bouve fotografie on 02.23.09 at 23:11

[…] met Gaelle finaal afgewerkt. Een maand (shame on me, ik weet het!) geleden had ik al 2 beelden uit de reeks online geplaatst. Initieel wou ik er een zwart/wit reeks van maken, maar we zijn uiteindelijk een […]

Leave a Comment