DIY kleurfilters

Bij de strobist kits die ik lang geleden eens bij Midwest Photo Exchange bestelde zaten er ook een aantal kleurfilters.  Grote vellen (20x10cm) die out of the box eigenlijk niet echt kunnen gebruikt worden met een flitser.  Vermits ik vandaag niet veel beters te doen had heb ik dan maar een poging ondernomen om ze iets meer SB-800 friendly te maken :)

Color filters

Langwerpige strook uitsnijden, aan beide uiteinden wat tape aanbrengen voor extra stevigheid en eventueel een label met daarop het type kleurfilter.  Na de 4e keer begint het al routine te worden.  De laatste stap is natuurlijk niet per se nodig, maar ik ben nog niet van dergelijk caliber dat ik met het blote oog een 3/4 Color Temperature Orange (CTO) kan herkennen :)

Color filters

Ik heb voor de bevestiging eerst velcro geprobeerd, maar het pakje filters wordt dan redelijk onhandig om op te bergen en het is moeilijk om nog snoots of grid spots over het geheel te schuiven (flits + velcro + filter maken het net iets te breed). Een simpele elastiek dan maar, dat werkt ook en het blijft mogelijk om meerdere filters te gaan combineren.

Ahem, het was weer eens een productieve dag vandaag :)

5 comments ↓

#1 brambourgonjon on 01.18.09 at 00:38

Geen foto getrokken met die flits? Ik wil wel eens zien wat dat geeft!
Het rekkertje werkt inderdaad perfect hé, ik gebruik die om mijn ‘bouncer’ (lees; (een witte bankkaart) op zijn plaats te houden.

#2 Tom on 01.18.09 at 10:38

propere oplossing.

ik heb een plastiek mapje in frieten gesneden, aan de uiteinden velcro, de filters glijden er mooi in & uit.

#3 Dikkie on 01.18.09 at 13:53

Die tape aanbrengen is slim gezien. Thx!

#4 Thomas on 01.18.09 at 18:42

Tom: dat is niet slecht gezien een plastiek mapje als houder gebruiken.

#5 Marcel on 01.21.09 at 16:01

Kijk, het hóeft niet duur te zijn.
Als je eens naar een hobbywinkel gaat (en daarmee bedoel ik niet een fotozaak, maar zo’n winkel met knip/plak/scheur/scrap/papier dingetjes), neem dan maar eens een paar vellen gekleurd rijstpapier mee, en doe die maar eens voor je flitser. Erg leuk voor creatieve fotos, of voor op de slave als achtergrond licht.

Leave a Comment