Cadeautips voor fotografen

De kerstperiode komt er aan en hier en daar zullen er wel weer cadeautjes uitgewisseld worden.  Ik vermoed dat als je deze blog leest je ofwel zelf met fotografie bezig bent of toch op z’n minst iemand anders kent die er interesse in heeft.  Soit, mocht je nog op zoek zijn naar goedkope cadeautips dan kan onderstaand lijstje je misschien wat op weg helpen.

Digiklear Lenspen
Het ziet er uit als een dikke pen om te schrijven, maar het is eigenlijk een combinatie van een uitschuifbare borstel (aan de ene kant) en een zachte kop (aan de andere kant) waarmee je de objectieffilter kan reinigen.  Ik gebruik de lenspen om stof en de occasionele vingerafdruk of vlek van mijn objectieven te halen.  Werkt zeer goed.
Kostprijs: 11 euro
Waar kopen: Fotokonijnenberg.be

Kata Bags Reflex E
Op Photokina heb ik van de vriendelijke mensen van Kata bags eentje cadeau gekregen en ik kan echt niet meer zonder.  De Reflex E is gemaakt van een zeer zachte, dikke en lichtjes rekbare stof (het lijkt een beetje op neopreen).  Een zeer comfortabele neckstrap met andere woorden.  Enig minpunt is mischien dat je favoriete cameramerk niet meer van meters ver af te lezen is, maar ik kan daar persoonlijk wel mee leven :)
Kostprijs: 21 euro
Waar kopen: Fotokonijnenberg.be

VisibleDust Hurricane blower
Hoewel het er uiteindelijk niet echt veel toe doet kan ik echt niet tegen stof op mijn objectieven.  Vroeger probeerde ik dan zachtjes het stof weg te blazen, maar voor je het weet blaas je gewoon speeksel op de UV filter van je objectief en heb je dus het probleem alleen maar erger gemaakt.  Een kleine blower als de Hurricane is handiger en kost twee keer niks eigenlijk.
Kostprijs: 9 euro
Waar kopen: Fotokonijnenberg.be

Opbergdoosjes voor AA batterijen
Een tijdje terug heeft Serge er al iets over geschreven.  Ikzelf gebruik die kleine plastiek GP zakjes (ik gebruik de richting van de batterij om aan te geven of ze opgeladen of leeg zijn), maar de twee types hard cases van Hama waar Serge het over heeft lijken me ook een handige oplossing.  Check zeker zijn blogpost voor meer details.
Kostprijs: Serge zegt 11 euro
Waar kopen: Mediamarkt.be

Geheugenkaartjes
Geheugenkaarten zijn zoals zolderruimte.  Je mag er nog zoveel hebben, op een bepaald moment kom je er om de één of andere reden plots te kort.  Een extra geheugenkaart kan ik dus altijd gebruiken.  Prijzen zijn natuurlijk een beetje afhankelijk van welk type (SD, CF, …), grootte en merk je wenst.
Kostprijs: 20 – 40 euro (of hoger)
Waar kopen: PDAshop.be

Handschoenen zonder vingers
Neen, geen grapje.  De dag dat je bij vrieskou met de camera foto’s staat te trekken met je pollen bloot zul je wel weten waarom ik die handschoenen in het lijstje opgenomen heb.  Eigenlijk hoeven enkel de duim en wijsvinger vrij te zijn, maar dergelijke handschoenen heb ik nog niet gevonden (Bedankt Dennis voor de handige tip ivm etretouchy).  Anyway…
Kostprijs: 10 – 20 euro
Waar kopen: Fotokonijnenberg.be of etretouchy.com

LEE kleurfilter sample pack
Voor de strobisten (strobisters?) onder ons.  LEE filters verkoopt pakketjes met stalen van al de kleurfilters die ze verkopen.  Toeval of niet, maar het formaat van die stalen is net groot genoeg om ze te gebruiken in combinatie met een reportage flits (bijvoorbeeld een Nikon SB600 of Canon 580ex).
Kostprijs: 2.30 euro (en 8 euro verzending :/)
Waar kopen: hierzo en ook hier

Abonnement (1 jaar) op JPG Magazine
JPG Magazine is niet alleen een geweldige online foto community, maar ook een enorm interessant fotomagazine.  Het concept is eigenlijk simpel: je kan als gebruiker je foto’s opladen op de site.  Iedereen kan vervolgens stemmen.  Uit de foto’s met het meeste stemmen kiest een team van JPGmag medewerkers vervolgens de beste beelden die in de volgende editie gepubliceerd worden.
Kostprijs: $50 voor 6 edities.
Waar kopen: JPGmag.com

MAHA batterijlader
Hoesjes en doosjes om AA batterijen in op te bergen hebben we ondertussen al gehad, maar die batterijen moeten natuurlijk ook terug opgeladen worden.  Tom kon de laders van MAHA warm aanbevelen (‘die is echt goed!’).  Persoonlijk heb ik er geen ervaring mee, maar ik zal binnenkort eens een bestelling plaatsen.
Kostprijs: 36 – 50 euro (afhankelijk van het type lader)
Waar kopen: eleshop.nl

Dat is zo wat ik vlug vlug uit mijn duim kan zuigen.  Als je zelf nog wat aanvullingen hebt voor deze lijst of aanbevelingen voor fotowinkels (on- of offline) dump ze maar in de comments.  En neen, een Canon 5D Mark II of Nikon D700 vallen niet echt binnen de prijscategorie die ik voor ogen heb als ik het heb over goedkope fotocadeautjes :).

22 comments ↓

#1 Frederik on 12.06.08 at 01:20

Interessant. Ik moet precies eens dringend zo’n lens pen en wat opberg doosjes kopen :-)

#2 .Fotofolio.impressions Blog on 12.06.08 at 01:26

[…] info in de blogpost van Thomas […]

#3 Fotofolio on 12.06.08 at 01:28

Mijn bestelling is ook al terug te vinden op mijn blog :p

#4 Jef Janssens on 12.06.08 at 01:43

Een verdomd handige blogpost Thomas!
Thanx!

#5 aradilon on 12.06.08 at 03:29

Ik heb mijn kerst aankoop al gedaan en het was net ietsje duurder, ik heb een national geographic statief gekocht (gemaakt door manfrotto).
=76,5 euro

#6 Serge on 12.06.08 at 10:38

Een interessante opsomming!

De MAHA oplader heb ik al, evenals twee setjes Imedion batterijen (als iemand een idee heeft waar ik die batterijen in Belgie kan kopen, geef dan gerust een seintje).

De opbergdoosjes voor de batterijen heb ik bij Mediamarkt gekocht. Prijs is ongeveer 11 euro.

#7 TBR on 12.06.08 at 12:10

Leuke blogpost… Maar hiermee ga ik mensen kado’s laten geven waarmee ik moet werken ;). Misschien toch maar voor die Fnac bon kiezen :)

#8 Anne on 12.06.08 at 12:16

En als er nu verschillende mensen samen zo’n LEE kleurfilter zouden bestellen, dan moeten we toch maar 1 keer verzendkosten betalen ?
We komen elkaar toch regelmatig tegen op een of andere meeting ?

#9 Thomas on 12.06.08 at 12:46

Anne: zeker en vast. Ik heb de verzendingskosten er enkel bijgeplaatst om een indicatie te geven, maar samen bestellen maakt het natuurlijk goedkoper :)

#10 Dennis Hens on 12.06.08 at 12:47

Goeie post!
Ikzelf heb al zo’n oplader, een maha c-9000 en 2 pakjes van 4 iMedion batterijen, van bij eleshop ook, zeer goed materiaal!
Ikzelf heb gewoon handschoenen waar alle vingertoppen van af zijn, maar op deze website vind je er toch met enkel duim + wijsvinger, eigenlijk gemaakt voor iPhone-mensen, maar dus ook geweldig bruikbaar voor fotografen
http://www.etretouchy.com/

Wat er misschien nog bij kan, en wat ik ook ga kopen, een reflectiescherm, zo’n 5-in-1 modellen kosten tegenwoordig ook maar zo’n 25-30 euro meer (afhankelijk van het merk natuurlijk)

groetjes

#11 Thomas on 12.06.08 at 12:50

Dennis: een 5-in-1 reflectiescherm is inderdaad een zeer goeie tip! Was ik eigenlijk glad vergeten te vernmelden!

#12 Tom on 12.06.08 at 14:18

Anne en Thomas, I’m in als er samen besteld wordt

#13 Jürgen on 12.06.08 at 17:03

Give me a sign als er samen besteld wordt!!!

#14 aradilon/Koen Miseur on 12.06.08 at 20:56

@Dennis waar vind je zo’n reflectie 5 in 1 scermen ?

#15 Dennis Hens on 12.07.08 at 11:49

@ aradilon: bij zowat elke fotowinkel eigenlijk! voor zover ik weet heeft konijnenberg het grootste merkenaanbod

vraagje voor thomas of eender wie het weet: is er een verschil in de merken van reflectieschermen, jinbei is vb de allergoedkoopste, terwijl interfit en andere al een heel deel duurder zijn.
Omtrent de grootte, is 85cm doorsnede genoeg, of toch voor 105cm gaan? (ben nl van plan één van de dagen naar konijn te rijden en mij een cadeau te gaan kopen) :)

groetjes

#16 Thomas on 12.07.08 at 21:39

Dennis: ik heb een jaar of zo terug een 5-in-1 reflectiepaneel gekocht van Jinbei en wat ik gemerkt heb is dat de goud- en zilverlaag makkelijk afgaat op de vingers. Ik heb geen idee of dat ook het geval is bij de duurdere merken.

Ik heb een paneel van 105cm diameter liggen en ik twijfelde ook eerst. Uiteindelijk gebruik je dat ding niet enkel als reflectiepaneel, maar ook als sun swatter (lees: afblokken van ongewenst licht). In het laatste geval is het handiger als het paneel iets groter is. Vandaar mijn keuze voor 105cm.

#17 Thomas on 12.07.08 at 21:40

Anne, Tom en Jürgen: ik zelf heb al een setje van die LEE filters liggen. Ik denk dat jullie dus best onder elkaar afspreken voor een gezamenlijke aankoop.

#18 aradilon/Koen Miseur on 12.07.08 at 22:10

Miljaar he, door jullie heb ik nu ook zo’n 5 in 1 reflectie scherm op mijn verlang lijstje staan, net achter de Nikon D90.

#19 Paly on 12.08.08 at 14:28

De vapextech batterijen zitten in een bewaardoosje. En extra doosjes kan je ook meebestellen aan 1euro/st.
De Maha lader is een aanrader.

#20 Steven Goovaerts (s.goovy) on 12.09.08 at 11:52

Verdomd handig lijstje voor mensen als ik, die als er gevraagd wordt “wat wilt ge hebben voor uwe kerstmis?” nooit iets deftig weten te antwoorden ;-)

#21 Serge on 12.16.08 at 20:11

Thomas, nog een aanvulling op je lijstje: een rol gaffer tape :-) Kost ergens 12 euro of zo.

#22 okkie on 12.20.08 at 13:14

Berlebach maakt mooie houten statieven. (niet koud in de winter) Voor Manfrotto en Gitzo worden ook sokken gemaakt.

Handschoenen met duim en wijsvingers los? schiethandschoenen zouden de oplosing kunnen zijn.

Tijdschrift Gup (klein van formaat en interessante fotograven staan er in )

Over het algemeen koop mijn spul bij monochrom in Duitsland. Naast digitaal ook een erg groot aanbod met verschillende soorten film en archiverings mogelijk heden.

Leave a Comment