En opeens was de data weg…

Een week of twee terug was het van datte: een schijf van 750GB naar de vaantjes.  Zomaar opeens, van de ene dag op de andere, out of the blue.  Het is de tweede schijf met gegevens die ik verlies in ongeveer 10 jaar tijd (de vorige was toen 80GB groot).  Qua dataverlies valt het voorlopig dus nogal mee en het was daarenboven niet echt kritische data, maar het heeft me toch even aan het denken gezet.

Mijn huidig backupsysteem bestaat uit één externe schijf die ik elke week gebruik om mijn laptop HD op te klonen en twee externe harde schijven waar ik onder andere mijn foto’s op bewaar (met op elke schijf dezelfde data).  Dat werkt goed, maar het is een beetje omslachtig.  Via de GeekBrief.TV podcast (Cali Lewis, miaauwkes!) hoorde ik van de Drobo van Data Robotics.  Een externe behuizing voor 4 SATA harde schijven die de gegevens reduntant over alle beschikbare schijven opslaat (geen RAID technologie, maar een eigen propriëtair systeem).  Wat beginnen lezen over het systeem, de videos op de website eens bekeken, een ‘dossierke’ samengesteld, het voorgelegd aan ons madam en gewacht op haar goedkeuring (uh-huh, er verandert nogal wat wanneer een mens getrouwd is).  Uiteindelijk bij Expansys een bestelling geplaatst voor een FireWire model zonder harde schijven en drie dagen later stond het ding al op mijn bureau op het werk.

Momenteel draait de Drobo al iets meer dan een week in test en ik ben er voorlopig zeer tevreden van.  De installatie verliep vlotjes: uit de verpakking halen, in het stopcontact steken, magnetisch frontpaneel verwijderen, schijven insteken en de FireWire800 of USB2 kabel connecteren.  Via de meegeleverde Drobo Dashboard software wordt het systeem geïnitialiseerd en kun je de status van de Drobo bekijken.  Dat laatste is zelfs een beetje overbodig want op de Drobo zelf is er voor elke schijf een statuslampje en een set van blauwe leds onder alle schijven geeft aan hoe vol het systeem staat.  Toch wel handig.

Voor de rest doet het ding zijn werk.  Gegevens worden door de Drobo automatisch verdeeld over de nog beschikbare opslagruimte.  Is de Drobo bijna vol?  Gewoon een extra schijfje bijsteken.  Al vier schijven in gebruik?  Gewoon de kleinste schijf vervangen door een grotere.  Schijf kapot?  Gewoon vervangen door een nieuwe.  Het systeem is zo opgezet dat bij het falen van één schijf de data niet in het gedrang komt.  Een Hot tip van de mannen van Data Robotics trouwens: ‘Drobo can’t protect against fire, theft, toddlers, or acts of God, so it’s always a good idea to have a complete backup of all your most important digital “stuff” in another location.’

Ik denk dat ik mijn Drobo vanaf volgende week ‘in produktie’ ga laten draaien.  De twee externe schijven, die ik nu als backup gebruik, één voor één kopiëren naar de Drobo en dan telkens de schijf zelf in de Drobo plaatsen om de capaciteit uit te breiden.  Maar voor alle zekerheid toch nog eerst eens de aller aller belangrijkste data op een DVD’tje branden.  Je weet maar nooit :/

18 comments ↓

#1 Koen on 11.08.08 at 20:58

Interessant…
en hoeveel kost dat geval?

#2 Thomas on 11.08.08 at 21:20

Zeker niet goedkoop moet ik eerlijk toegeven: 500 euro (BTW incl). Maar persoonlijk vond ik het de investering wel waard.

#3 Serge on 11.08.08 at 21:54

De Drobo kost in België normaal ergens 440 inclusief. Ik heb er ook over nagedacht en heb de Drobo bij Pieter zien draaien. Maar vanweg de kost van de Drobo en het aantal schijven dat je nodig hebt om de data veilig te hebben, ga ik nog even verder backuppen zoals ik nu bezig ben. Ik ga de Drobo later nog eens herbekijken.

Ik heb trouwens gelezen en ook met mijn eigen ogen gezien dat de Firewire connectie op Windows soms uitvalt.

#4 Thomas on 11.08.08 at 22:03

Serge: ik heb inderdaad ook van Pieter gehoord dat er issues zijn met de Drobo op Windows. Op OS X heb ik voorlopig nog geen problemen ondervonden, maar ik hou het in elk geval nauw in de gaten.

#5 Joeri on 11.08.08 at 22:22

Holy crap….! Ik kan zeggen dat ik nog gespaard ben gebleven en dat ik nog steeds geed DVD´tjes heb gebrand met al mijn foto´s. Moet dringend gebeuren. Bedankt om je ‘probleem’ te delen…Waarschuwing voor velen onder ons.

#6 Elja Trum on 11.08.08 at 23:04

Prachtig systeem, die Drobo. Jammer dat het wel wat prijzig is. :)

Zijn de datalimieten er in Belgie nu al af? Dan is een online backup systeem nog handig voor erbij..

#7 jo on 11.08.08 at 23:05

Ziet er interessant uit maar geef mij toch maar een Thecus N5200 (5bays) of een N7700 (7 bays) in RAID 5 (kan 0,1,5,6,10,50,60 aan) met een spare…. prijs is vergelijkbaar, draait op linux, biedt enorm veel modules voor gebruik als mediaserver, webserver, itunesserver, p2p client enz…
daar zit je met bewezen technologie, ik weet niet of ik echt veel vertrouwen zou hebben in die ‘robot’…

#8 Thomas on 11.08.08 at 23:18

Elja Trum: jammer genoeg zitten we nog steeds met datalimieten hier in België, alhoewel het al aan de betere hand is (ik dacht dat Telenet ondertussen een limiet van 60GB/maand hanteert).

#9 Thomas on 11.08.08 at 23:26

jo: ik dacht, maar corrigeer me asjeblief indien ik het verkeerd voor heb, dat je bij RAID steeds dezelfde grootte van schijven moet gebruiken.

Hoe ga je bijvoorbeeld bij een RAID setup de beschikbare opslagcapaciteit gaan uitbreiden? Voor zover ik weet kun je bij RAID niet zomaar even een disk gaan bijsteken of een bestaande disk vervangen door een groter exemplaar.

Maar opnieuw, ik ben geen expert terzake, dus alle info is zeker welkom :)

#10 ysabje on 11.09.08 at 13:26

ik word zo bang! ik heb niks gebackuped en als mijn externe schijf eens crasht dan ben ik echt gezien. Zo’n complete ramp zou ik niet aankunnen. Ik zou zelfmoord plegen. Hoog tijd om eens werk te maken van een backupsysteempje. Die drobo lijkt me toch wat te duur, maar je post heeft me weer met m’n voeten op de grond gezet.

#11 Pieter on 11.09.08 at 17:03

Ik ben van een 500 GB lacie (firewire 800) naar 1 terra gegaan. Die zit zo goed als vol.

Was een 2 terra aan het overwegen, of een RAID systeem. Ik doe zowieso externe backup op andere locatie, dus is enkel voor aan systeem te hangen.

Vind je zo’n Drobo dan interessanter dan een RAID systeem?

#12 Thomas on 11.09.08 at 17:12

De Drobo biedt, als ik het zo’n beetje goed begrijp, 2 voordelen tov een RAID systeem:

1) je kan schijven gebruiken van een verschillende grootte (bij RAID bepaalt de kleinste schijf de totale beschikbare capaciteit)

2) je kan eenmaal het systeem vol begint te geraken de schijven 1 voor 1 gaan vervangen door grotere. Bij RAID moet je eerst een backup van alle data nemen, alle schijven vervangen door grotere en dan alle data terug plaatsen.

Maar, zoals jo hierboven ook al aanhaalde, de Drobo gebruikt een propriëtair systeem terwijl RAID een gekende standaard is.

#13 Jan on 11.12.08 at 11:10

Die Drobo lijkt me inderdaad een fantastisch systeem, zeker door het feit dat je zomaar een schijf kunt vervangen door een grotere. De prijs is natuurlijk wel DE grote struikelblok. Voorlopig gebruik ik timemachine om mijn data te backupen (elk uur), HEEL handig om files (van ergens in het verleden) terug te halen. Voorts doe ik nog een backup van muziek, foto’s en andere documenten op een tweede externe backup schijf (2 maal per week). Eens per maand komt er dan nog een backup van foto’s op een derde externe schijf.

#14 Tim on 11.12.08 at 19:33

Die Drobo lijkt de oplossing waar ik al een tijd naar op zoek ben…Welke schijven gebruik jij momenteel en waar heb je die gehaald?

#15 Joris on 11.12.08 at 19:45

Dit is een van de beste backupoplossingen die ik ooit heb gehoord! Heel waardevolle post!
Kan je er ook 3rd party schijven induwen, of moet je ‘speciale’ drobo schijven kopen?

#16 Thomas on 11.13.08 at 00:24

Tim: momenteel zitten er 2 schijven van 200GB in en wanneer ik de Drobo in produktie ga gebruiken komt daar nog een schijf van 500GB en één van 250GB bij.

Joris: de Drobo gebruikt standaard SATA schijven die in elke moderne PC steken. Een doodgewone harde schijf werkt dus perfect.

#17 Stephan on 02.05.09 at 23:28

Heb vandaag het zelfde probleem gehad! plotseling deed mijn lacie Lacie 250GB externe harde schijf het niet meer! ik kon wel janken want al mijn fotos en muziek stonden erop gelukkig heb ik bijna alle fotos terug gevonden op cdtjes en ik had best veel afgedrukt!

#18 DroBo. - Fototoestanden: kijken en licht on 02.07.10 at 16:53

[…] een artikel op de blog van Thomas Bouve kwam ik de DroBo van Data Robotics op het oog. Het is een behuizing waar je vier harde schijven in […]

Leave a Comment