Canon 50D ISO tests

Een tijdje terug kreeg ik, via Belgiumdigital, van Canon een EOS 50D om eens mee te spelen. Ik mocht het toestel gedurende een kleine week uitproberen en vervolgens mijn ervaringen delen in een artikel voor BD. Een paar dagen na publicatie op hun website mocht ik er ook op mijn blog iets over zeggen. Het artikel klakkeloos herposten ga ik niet doen, dat vind ik een beetje stom. De ISO tests wil ik hier wel delen.

De Canon EOS 50D heeft namelijk een volledig nieuwe 15.1MP CMOS sensor en ik wou toch eens weten hoe het toestel presteert bij hogere ISO waarden. Het toestel gaat standaard van ISO 100 tot ISO 3200 en kan met behulp van de ISO expansion optie verder tot ISO 6400 (H1) en zelfs ISO 12800 (H2).  Wablief?  U-huh, ISO 12800 blijkbaar.  Dat moet toch even getest worden, niewaar?:)

‘s Avonds bij het achterraam waar het dan al iets donkerder is wat achtergrond papier gelegd, Bonaparte erop gezet en wat gefotografeerd.  Om de belichting een beetje gelijk te houden werd bij elke ISO aanpassing de sluitertijd evenveel stops gecompenseerd.  De camera met EF-S 18-200mm werd op statief gezet en om zoveel mogelijk camera shake te vermijden werd met een timer release gefotografeerd.

Ok, met de bovenstaande foto gaan we niet direct prijzen winnen, maar het is voldoende voor ons testje.  Hieronder een overzicht van de testresultaten bij standaard ruisonderdrukking.  Het rode kader op de foto hierboven is waar de uitsnedes genomen werden.

Persoonlijk vind ik het zelfs tot ISO 2500 nog perfect aanvaardbaar.  De cutouts werden genomen uit de JPG’s die rechtstreeks uit de camera kwamen.  Bij H1 (6400) en H2 (12800) blijkt duidelijk dat er serieus wat kleurruis de kop begint op te steken. Nu weet ik ook dat JPG beelden niet het volledige verhaal vertellen, de RAW files zijn interessanter.  Vandaar dat alle tests in RAW+JPG uitgevoerd werden:

  • Standard NR JPG – 9 bestanden – 38Mb
  • Standard NR RAW – 9 bestanden – 193Mb
  • Strong NR JPG – 6 bestanden – 25Mb
  • Strong NR RAW  – 6 bestanden – 137Mb
  • NR disabled JPG – 6 bestanden – 40Mb
  • NR disabled RAW – 6 bestanden – 139Mb

Mocht je het trouwens Camera RAW 4.6 nog niet geïnstalleerd hebben dan is nu het moment, want die heb je nodig om de 50D RAW files te kunnen lezen.  Vragen en opmerkingen mogen gedumpt worden in de comments :)

3 comments ↓

#1 Marian on 10.19.08 at 00:10

Heel interessant, aangezien ik eraan denk om mijn 350Dtje eens te vervangen. :) Dankje om dit te posten! (Want BD daar geraak ik niet veel).

#2 Jürgen on 10.20.08 at 15:44

Tot 2500 ISO lijkt me idd héél aannemelijk.

#3 Eos: lichte teleurstelling « FHFoto Blog on 12.02.08 at 11:45

[…] Interessant leesvoer hierover door […]

Leave a Comment