Een 'Pieterke' doen

Gisteren las ik bij Pieter Baert hoe hij zijn beelden bewerkt in Lightroom.  Ik had al een licht vermoeden dat het iets met een duotoon (split tone) te maken had en gisteren bevestigde Pieter mijn vermoeden.  Ik moet eerlijk toegeven dat ik het tot op vandaag zo goed als enkel maar gebruikte voor extreme bewerkingen (zoals deze foto van Noah’s ogen of dit beeld van mezelf).  Het idee van Pieter om een subtiele duotoon te gebruiken om de huid op te warmen vind ik echt wel goed gevonden.

Proberen dus die handel!  Ik had nog een reeks onbewerkte foto’s van Noah liggen waar er serieus roze huidtinten in zaten.  Hoewel de kleine een schoon roos velleke heeft vond ik het toch iets te fel naar mijn goesting.  Het ideale beeld om dus een ‘Pieterke’ op los te laten.  Hieronder het originele beeld zoals Lightroom het toont met het ACR4.4 profiel.

Noah and his crocodile

Na bewerken in Lightroom:

Noah and his crocodile

Goed gevonden dus van Pieter om met behulp van een duotoon de huidtinten op te warmen. Ik kan het effect echt wel smaken. Naast de Lightroom bewerkingen die je in Pieter’s post kan zien, heb ik enkel nog wat scherpte toegevoegd (weliswaar met een masker van 80%), de ruis wat onderdrukt, een klein beetje post-crop vignettering (ik vind het effect van de post-crop vignetten ook op niet gecropte beelden mooier dan wat de standaard vignette slider doet) en een kleine aanpassing van de camera calibratie. Meer bepaald de red primary die ik een heel klein beetje minder rood en iets minder gesatureerd gemaakt heb.

Hieronder nog een zwart/wit versie. Voor de verandering eens niet met de zwart/wit processing die ik normaal gezien gebruik. Zelf werk ik meestal met de grayscale optie in Lightroom om vervolgens met de HSL sliders de informatie in de individuele kleurkanalen van intensiteit te veranderen. Neen, ditmaal heb ik Jan zijn manier van werken eens toegepast: starten van de Creative – B&W Low Contrast preset en vervolgens met de basic sliders en tone curve het gewenste contrast effect proberen te bekomen.

Noah and his crocodile

Deze preset desatureert de foto volledig (saturation slider volledig naar beneden) en gebruikt een custom camera calibratie setting die de huidtinten er heel wat lichter doet uitzien. Op het einde heb ik alsnog eens op de grayscale knop gedrukt (koppig als ik ben). Hier en daar heb ik ook nog wat locale edits toegepast. Iets meer clarity op neus en lippen (+20) en de helderheid van het deel rond de ogen ietwat opgetrokken (exposure +0.14 en contrast -15). Op onderstaande screenshot staan beide edits actief ter illustratie.

8 comments ↓

#1 Frederik on 09.17.08 at 18:05

Merci voor de interessante info, als ik vanavond wat tijd vind, wil ik toch ook een en ander eens proberen, want die duotoon heb ik nog nooit gebruikt.

#2 Lindsay on 09.17.08 at 23:20

zo mooie oogjes, dat is echt niet normaal. Zo’n schatje!!

#3 Elvire on 09.18.08 at 11:47

Ik moet dringend eens beginnen zoeken en uitproberen in Lightroom!
Mooi effect en schattige baby :D

#4 Serge on 09.21.08 at 23:04

Interessant artikel. Ik ben er zelf nog niet heel goed uit hoe die split toning werkt, maw hoe ik op een snelle manier een accuraat resultaat kan behalen. Het is nog wat zoeken.

#5 Dikkie on 09.22.08 at 11:57

Wat zijn de ‘getalletjes’ voor uw post-crop vignet? Ik krijg die niet naar mijn zin…

#6 Split Toning « Joris Casaer on 10.06.08 at 17:46

[…] Lightroom 2.0, Restaurant, Seventies, Split Toning, Still Er wordt sinds Lightroom 2.0 bijzonder vaak gespeeld met de Split Toning functie. Een heel handige tool die je in staat stelt om de Highlights […]

#7 karim on 10.07.08 at 20:03

wat een post, merci om dit te delen!!

#8 Lightroom en split toning | True Exposure on 01.16.09 at 10:03

[…] Lees en leer … […]

Leave a Comment