Lightroom kleurprofielen

Toen Lightroom 2 gelanceerd werd heb ik het al gehad over de nieuwe DNG Camera Matching Profiles.  Hoewel ik ze sinds dan gebruik heb ik nooit echt een vergelijking gemaakt tussen de Nikon Picture Controls die je in zowat elke Nikon DSLR kan instellen en de equivalende DNG Camera Matching Profiles die je (na installatie ervan) in Lightroom en Camera Raw 4.5 kan gebruiken.  Onderstaande foto toont wat het gevolg is (klikkerdeklik voor een groter beeld).

Links de foto zoals die als JPG uit de camera komt met de Vivid Picture Control.  In het midden het RAW bestand zoals Lightroom het met het standaard ACR 4.4 profiel weergeeft (wat gebruikt wordt indien je de DNG Camera Matching Profiles niet geinstalleerd hebt) en rechts hetzelfde RAW bestand maar ditmaal na toepassen van het Vivid profiel.  Los van het feit dat Vivid niet echt de beste keuze was voor deze foto, is het denk ik wel duidelijk dat de Camera Matching Profiles de JPG’s die in de camera aangemaakt worden veel beter benaderen.

Bovenstaande informatie is natuurlijk ook geldig voor Canon camera’s.  Ik gebruik nu eenmaal een Nikon en kan dus niet testen voor Canon, maar na installatie zijn gelijkaardige profielen ook voor alle Canon digitale spiegelreflex camera’s beschikbaar.  Zij noemen die profielen trouwens Picture Styles in hun camera’s.  Bedankt trouwens aan Erik de Marsman (lang verhaal) om model te spelen.

7 comments ↓

#1 Serge on 09.14.08 at 22:56

Ik heb de DNG profielen ondertussen al geïnstalleerd, maar zou het nog eens in detail moeten bestuderen. Ze maken het ons fotografen er niet altijd makkelijker op vind ik.

#2 Thomas on 09.14.08 at 23:29

Een workshop om alles eens op een rijtje te zetten zou ik eigenlijk wel eens zien zitten. Om te volgen dan weliswaar, want ik beheers de materie ook niet volledig hoor :)

#3 ake on 09.15.08 at 09:54

Ik was al even aan het twijfelen om de Lightroom workshop bij Calumet Antwerpen te volgen.

Niet goedkoop, maar tijd verliezen door je software niet onder de knie te hebben is dat ok.

Wat Serge zegt is 100% waar, ‘t is moeilijk om allemaal bij te houden. Ik denk dat veel fotografen maar een heel beperkt gedeelte van de digitale mogelijkheden gebruiken…

#4 nakedcellist on 09.15.08 at 16:54

Nice, have to have a look at that, I have some problems with printing in lightroom 2 which I did not have in lr1. Also, did you see this one:

http://www.dpreview.com/news/0809/08091505leica_50mm_f0_95.asp

#5 Thomas on 09.15.08 at 22:42

nakedcellist: damn, f/0.95?!? Spiffy! Pretty hefty pricetag though. I don’t think I can stretch my budget that far :)

#6 nakedcellist on 09.16.08 at 11:37

Well, you would also need to get the Leica M8 camera to use it, which is abouth 4800 euro..

#7 Wat komt er uit… part deux — Thomas Bouve fotografie on 05.09.09 at 03:02

[…] Backup, importeren en profiel instellen Soit, ik kom thuis, ik maak een backup van de gegevens en importeer de foto’s in Lightroom. Tijdens het importeren pas ik een preset toe die het D2X Mode II profiel op de foto loslaat (via Camera Calibration onder de Develop module). Waarom? Omdat ik in mijn Nikon camera als Picture Control ook D2X mode II gebruik. Ik heb het liefst dat wat ik tijdens de shoot op het LCD van de camera beoordeel er uiteindelijk ook zo in Lightroom uitziet. Waarom D2X Mode II? Omdat ik persoonlijk vind dat de huidtonen er beter uitzien met dat profiel en het globaal gezien een beter startpunt is voor mijn postprocessing werk. Meer informatie over het verband tussen Nikon Picture Controls en de Camera Calibration in Lightroom alhier. […]

Leave a Comment