Lightroom 2 bug: tag export

Ik kan niet zonder tags in Lightroom. Noem me een gerust een metadata freak, maar ik moet en zal elke foto in mijn catalogus voorzien van de nodige trefwoorden. Het is gewoon handig en het pakt bitter weinig tijd in beslag.  Handig trouwens bij het exporteren naar Flickr, want Flickr herkent namelijk die trefwoorden (en andere EXIF informatie zoals titel, headline en caption).

Maar goed, een bug dus?  Jawel meneer, nummer 3 in de lijst ondertussen.  Het probleem ligt bij de upgrade van Lightroom naar Lightroom 2.  Toen ik een aantal dagen geleden een set foto’s op Flickr wou plaatsen bleken er opeens zeer weinig tags in de geëxporteerde foto’s te zitten.  Voor elke tag in de lijst bleek  Include on Export afgevinkt te staan.  Erhm, hallo?  Ook de opties Export Containing Keywords en Export Synonyms waren op nonactief gezet.  Dank u Adobe!

We zijn dan voor de verandering nog maar eens in de Lightroom User to User forums gedoken op zoek naar de oplossing.  Via deze thread bij deze post terechtgekomen en uiteindelijk bij deze Adobe TechNote.  De oplossing is een script installeren en uitvoeren dat op basis van je originele Lightroom catalogus voor alle trefwoorden in de Lightroom 2 catalogus alle drie de opties terug gaat aanvinken.

Gisteren heb ik het geprobeerd en het is gelukt.  Alle tags worden terug geëxporteerd (‘t is te zeggen, alle tags waar ik de optie Include on Export niet expliciet zelf had uitgevinkt).  Jeuj!

2 comments ↓

#1 Frederik on 09.07.08 at 13:34

Dat was me eigenlijk nog niet eens opgevallen. Maar toch bedankt voor de tip !

#2 Serge on 09.09.08 at 19:43

Ik ben de laatste tijd ook met die tags bezig, goed om te weten, bedankt voor de tip!

Leave a Comment