Wat komt er uit mijn camera?

Blue eyes (unprocessed) Blue eyes

Nogal een verschil, niet?  Ik had het al aangekondigd op Twitter dat ik een aantal foto’s zou posten samen met het onbewerkte origineel.  Toegegeven het is met een klein hartje dat ik het doe.  Want je weet natuurlijk niet wat de reacties zullen zijn. Ik durf namelijk nog wel eens onzeker zijn als het over fotografie gaat. Uhm, waarom wil ik dan deze post per se schrijven?

Gewoon, om aan te tonen dat veel van de foto’s die ik op het internet plaats niet in die vorm uit de camera rollen. Het kan frustrerend zijn om op bijvoorbeeld Flickr te browsen en te zien wat andere mensen ‘zogezegd’ uit hun camera halen. Ik kan het weten, het is een gevoel dat ik vandaag de dag bij momenten nog wel eens durf hebben.

Deze post gaat niet over hoe ik het doe, daar zal ik een volgende keer wel in meer detail op ingaan, maar meer over het feit dat ik het effectief doe. Ja, ik durf serieus te sleuren aan de schuifbalken in Lightroom en Photoshop. Neen, er zijn weinig momenten waar ik een foto onbewerkt laat. Zoals Pieter ook al zei op Twitter: kijk naar hoe het er in een doka aan toe gaat.

Sien (unprocessed) Sien

Train station (unprocessed) Train station

Claddagh ring (unprocessed) Claddagh ring

Wedding bands (unprocessed) Wedding bands

Dancer (unprocessed) Dancer

Claddagh ring (unprocessed) Claddagh ring

Het niet altijd even drastisch hoor, zoals de onderstaande paar beelden aantonen.  Ik merk vooral dat ik bij portretten weinig ga/durf aanpassen.  Close-up werk, detailfoto’s of macro beelden ga ik meestal wel iets verder mee.  Maar goed, dit zijn dus een aantal van mijn foto’s.  Hopelijk is iemand hier iets mee :)

White wine and Pisang Ambon (unprocessed) White wine and Pisang Ambon

Photoshoot Kelly (unprocessed) Photoshoot Kelly

Een zeer goeie site is trouwens pixeldreamer.de van collega fotoblogger Klaus.  Voor elk beeld dat hij post kun je het originele en onbewerkte bestand bekijken (gewoon met de muis even boven ‘naccher’ hangen).  Zeer knap, zeer leerrijk en vooral zeer moedig van Klaus om de ganse wereld te tonen wat hij met zijn beeldmateriaal doet.  Zeker eens gaan kijken.

13 comments ↓

#1 Het voor en na stokje — Thomas Bouve fotografie on 09.06.08 at 16:38

[…] « Wat komt er uit mijn camera? […]

#2 Sven on 09.06.08 at 17:18

Nice article. Had some issues understanding it, but I think I got it somehow. Like the development of the images. This was one thing that bothered me also when I started. Nothing I did looked even close to what I could see elsewhere.

#3 Thomas on 09.06.08 at 17:23

Sven: your Dutch is pretty good then :) That was indeed what the article was about: what comes out of a camera and what gets posted on the net. How it can sometimes be frustrating to see what your camera actually produces and what you were hoping it would look like.

#4 Before & After stokje | Pieter Van Impe - International Wedding Photographer on 09.06.08 at 21:26

[…] Waar het exact om gaat ? Wel Thomas vraagt zich af hoe andere fotografen hun onbewerkte vs bewerkte foto’s eruit zien en ik wil jullie deze met veel plezier even tonen. Z’n opdracht kunnen jullie hier lezen, en zijn eigen bijdrage hier. […]

#5 Frederik on 09.06.08 at 22:39

Wel, ik vind dit echt interessant, zelf tracht ik mijn bewerking ook steeds binnen Lightroom zelf te houden, maar de voor en na is wel al eens verhelderend !

#6 Jef Janssens on 09.07.08 at 00:14

Het moeilijkste aan bewerken is…weten wanneer te stoppen ;-)
Ik ging (en ga) nogal eens over de schreef. Als ik bvb m’n bewerkingen zie van een jaar geleden, djeezus, dat ziet er niet uit :-))

#7 Klaus on 09.08.08 at 17:17

Thomas, thank you very much … i feel honored

#8 Thomas on 09.08.08 at 20:12

The pleasure is all mine Klaus :D

#9 Serge on 09.09.08 at 19:33

Tof dat je deze informatie deelt, ik vind het altijd interessant om ‘voor’ en ‘na’ te bekijken. Ik heb ondertussen eenzelfde stokje ontvangen, dus binnenkort ga ik er ook een artikel aan wijden.

#10 Suiadan on 09.10.08 at 12:31

Het is leuk om eens te zien hoe andere mensen sleutelen aan hun werk. Ik heb de pretentie niet om te beweren dat ik half zo ver sta als veel andere bloggers, maar ook ik gebruik Lightroom erg intensief. Erg weinig “goede” foto’s op flickr zijn trouwens onbewerkt, de ‘howto’ zit echter meestal verscholen.

#11 Adhemar on 09.10.08 at 15:08

Het valt mij op dat je de schuifbalken van contrast, exposure en witbalans ten volle benut, maar dat je maar weinig roteert en cropt.

Zie je door die zoeker dan altijd al dat precieze beeld dat je voor ogen hebt?

Als amateur heb ik de neiging altijd te veel te trekken, met de gedachte dat randjes wegcroppen altijd wel later kan, maar die ene vinger of teen die er op had moeten staan achteraf bijvoegen veel moeilijker is.

#12 Thomas on 09.10.08 at 15:17

Adhemar: nee zeker niet, bij heel wat foto’s crop en roteer ik, maar nu je de opmerking maakt zie ik dat er slechts 1 beeld tussen zit waar ik in gesneden heb (die van de baby).

De foto van Joke en Noah is daar een voorbeeld van. Daar heb ik een stuk weggehaald van de rechterkant om wat meer de nadruk te leggen op Noah.

Net zoals je zelf al aanhaalde: het is verstandig om iets ruimer te fotograferen. Wegsnijden is makkelijk, bijplakken wat je niet hebt is al wat lastiger :D

#13 Wat komt er uit… part deux — Thomas Bouve fotografie on 05.09.09 at 02:48

[…] in September vorig jaar had ik het over wat er uit mijn camera rolt en wat ik online plaats. Het ging toen voornamelijk over het eindresultaat en niet echt over de weg […]

Leave a Comment