Rename bug in Lightroom 2

Daarnet voor een post op PixyBlog nog vlug even in Lightroom gaan spieken wat de exacte datum van een photo precies was en moeten constateren dat sinds ik overgestapt ben naar Lightroom 2.0 al mijn bestandsnamen verkeerd zijn.  Mijn workflow is namelijk als volgt: tijdens het importeren hernoem ik de bestanden, voeg ik wat metadata toe (copyright voornamelijk) en converteer ik de bestanden naar DNG.

Als naamgeving gebruik ik nu al een tijdje ‘datum_tijd_volgnummer’.  Of dit een goeie naamgeving is laat ik nu even in het midden.  Datum en tijd blijken nu echter sinds de overstap naar Lightroom 2.0 verkeerd.  In plaats van het tijdstip dat de foto genomen is (uit de EXIF data dus) te gebruiken voor de bestandsnaam gebruikt LR de systeemtijd op het moment dat de file geimporteerd wordt, *zucht*.  Gelukkig, gelukkig maakt LR wel de correcte mappenstructuur aan om de foto’s in op te slaan.  Hieronder een screenshot van het probleem: EXIF info zegt 3 september 2008 om 10:53, de bestandsnaam is echter 4 september 2008 om 01:40.

Het zou te maken hebben met de creatie van DNG bestanden.  Indien je gewoon het RAW bestand importeert zonder meer zou er geen probleem mogen zijn, alhoewel ik dat zelf nog niet getest heb.  Pas op, de oplossing is eenvoudig: selecteer alle bestanden en druk F2.  Kies vervolgens de correcte rename template en klaar is… erhm.. kees.  Maar toch, het is weeral een extra stap.  Meer informatie in deze draad op de Adobe forums.

Er zit trouwens nog een bug in LR2 waar ik het op mijn heupen van krijg.  Wanneer je kiest om een bestand in Photoshop CS3 te editeren wordt de PSD, na saven in Photoshop, niet meer toegevoegd aan de LR catalogus.  Vroeger kwam de PSD na opslaan in een stack terecht samen met het originele bestand.  Niet meer in LR2.  Daar mag je zelf de PSD gaan zoeken op schijf, importeren en stacken.  Handig is anders.  Meer informatie staat hier.  Ik begin al te hunkeren naar de volgende LR2 update.

7 comments ↓

#1 Jan on 09.04.08 at 07:37

Editeren in CS3 vanuit LR2 was bij mij idd ook een probleem. Ik had een ” ‘ ” in mijn path staan, waardoor het exporteren niet lukte. CS3 opende het bestand niet. Als ik het bestand bewaar in CS3, dan komt het wel netjes gestacked in LR2 terecht.

#2 Thomas on 09.04.08 at 10:59

Hmm, dat probleem heb ik nog niet ervaren, maar bedankt om het te laten weten. Ik heb het PSD stacking probleem eigenlijk ook nog maar recentelijk zien opduiken. Tot voor kort werkte het wel correct in LR2, maar nu dus niet meer. Bizar.

#3 Joeri on 09.04.08 at 23:02

Thomas,

Ik heb even een kritische opmerking hierover…Het verbaasd me dat je de foto´s perse in DNG wil omzetten. Het kán de standaard worden in de toekomst, maar uiteindelijk als je alles in RAW binnenhaalt en gewoon aan de slag gaat ben je toch sneller klaar. Laat ons ervan uitgaan dat DNG de standaard wordt, denk je niet dat we later alsnog al onze RAW-bestanden kunnen converteren in batch?

Gewoon een bedenking, geen kritiek…

Joeri

#4 Thomas on 09.04.08 at 23:16

Joeri: bedankt voor je comment, het is een terechte opmerking. Een eerste reden waarom ik een voordeel zie op dit moment is dat de DNG bestanden ongeveer 10 a 15% kleiner zijn dan de originele NEFs.

Daarnaast is er het voordeel dat je niet meer met van die vervelende XMP sidecar bestanden zit. Alle ontwikkel informatie staat netjes in de DNG vervat en niet meer in een apart bestand. Persoonlijk vind ik dat handig.

Maar je hebt volkomen gelijk, los van de bovenstaande 2 redenen heb ik niet zo direct een argument om het DNG formaat boven NEF (of welk RAW formaat je camera ook mag gebruiken) te verkiezen.

#5 Frederik on 09.06.08 at 22:35

Efkes om te melden, dat de bug met de originele raw files zich niet voordoet… ben even gaan checken voor alle zekerheid, want mijn hart stond bekans stil ;)

#6 Thomas on 09.07.08 at 01:19

Frederik: inderdaad, het heeft blijkbaar te maken met Lightroom die zich vergist en denkt dat de creatiedatum van de DNG het correcte tijdstip is (ipv de datum en tijd te gebruiken die in de EXIF data staat).

#7 Lightroom 2 bug: tag export — Thomas Bouve fotografie on 09.07.08 at 11:07

[…] goed, een bug dus?  Jawel meneer, nummer 3 in de lijst ondertussen.  Het probleem ligt bij de upgrade van Lightroom naar Lightroom 2.  Toen […]

Leave a Comment