Rookfotografie

Op de laptop heb ik een tekstbestandje staan waarin ik allerhande foto ideetjes neerpen.  Als ik toevallig ergens iets tegenkom wat ik ook wel eens zou willen uitproberen of er springt mij opeens een (op dat moment dan) geniaal idee te binnen dan schrijf ik dat kort op.  Als ik dan eens zonder inspiratie zit dan snuffel ik gewoon even door die notities.

Smoke photography

Zo ook met rookfotografie.  Ik had het al relatief lang geleden opgeschreven, maar pas een week of zo terug heb ik het effectief eens geprobeerd.  Joke en Noah waren het huis uit, dus ik kon in alle rust en stilte een halve dag experimenteren.  Hier is alvast de opstelling die ik gebruikt heb voor de bovenstaande foto:

Smoke photography setup

Het wierookstokje heb ik vertikaal in wat piepschuim vastgestoken en het geheel op een bord gezet.  Links achter, op dezelfde hoogte als het stokje, staat een Vivitar 285HV flits met aan de andere kant een reflector om een deel van het licht terug te kaatsen.  De ‘snoot‘ zorgt ervoor dat het licht niet teveel verstrooid wordt zodat de zwarte achtergrond mooi donker blijft.

Smoke photography Vooraleer de wierook aan te steken heb ik een stuk karton, met daarop wat tekst, achter het wierookstokje geplaatst en de camera (op statief weliswaar) daarop scherpgesteld.  Om te vermijden dat de rook direct onscherp wordt als het wat van de camera weg of naar de camera toe waait kun je best voldoende scherptediepte kiezen (in dit geval f/9).  Rook beweegt op zich niet echt snel, dus een sluitertijd van 1/125 of 1/160 is ruim voldoende om het geheel te bevriezen.

In principe meet ik mijn flitsen uit met een lichtmeter, maar in dit geval ben ik simpelweg voor trial-en-error gegaan.  Flits op full power, camera ingesteld, wierookstokje aangestoken en een stuk of drie testfoto’s getrokken.  Flits eventueel wat herpositioneren, diafragma en sluitersnelheid wat bijregelen en klaar.  Vanaf dan is het wachten tot de rook leuke patronen begint te maken en af en toe eens afdrukken.

Smoke photography Bij de eerste set foto’s heb ik nogal wat zitten zwaaien met papier en de rook in allerlei bochten proberen te wringen, maar uiteindelijk is het gewoon makkelijker om de rook zijn eigen weg te laten zoeken.  De warmte die onststaat zorgt er voor dat de wierook zelf patronen gaat vormen, dus geduld hebben is de boodschap.  Zorg er trouwens voor dat je in een goed verluchte ruimte werkt.  Niet zozeer om hygiënische redenen, maar gewoon omdat de opgestapelde rook voor een irritante waas in de foto’s zorgt :)

Afwerken van de foto’s gebeurde binnen Lightroom en Photoshop.  De basisbewerkingen zoals donker maken van de achtergrond in Lightroom, inverteren en toevoegen van kleur in Photoshop.  Voor de foto bovenaan deze post: een nieuwe laag maken, vullen met een gradient en als ‘blend’ mode ‘color’ kiezen.  That’s it.  Relatief eenvoudig dus. Meer voorbeelden in deze Flickr set.

5 comments ↓

#1 s.goovy on 08.11.08 at 19:13

Bedankt voor je reactie op m’n blog. Fijne beelden hier overigens (en dan heb ik het niet alleen over deze rookfotografie). Weer een site bij in de favorieten sé ;-)

#2 Ilse on 08.11.08 at 19:32

Het resultaat mag er alvast zijn!

#3 Xray on 08.11.08 at 20:28

Knap hoor en boeiende info. Bedankt.

#4 ghostshot on 08.22.08 at 22:56

Hmm, leuk ideetje. Wil ik ook wel es uitproberen.

#5 Rookfotografie on 07.14.09 at 18:00

[…] ik in het bezit ben van remote flash triggers en een externe flitser kon ik eindelijk eens doen wat anderen al eerder deden. De setup was dan ook volledig “afgekeken” van Thomas en leverde o.a. onderstaande foto […]

Leave a Comment