De ultieme compacte fototas

De ultieme compacte fototas.  Ik heb er al een aantal keer zeer dicht bijgezeten, maar de perfecte tas heb ik  nog steeds niet gevonden.  Redelijk wat modellen zijn al de revue gepasseerd, maar ik ben dus nog steeds op zoek naar een kleine tas waarin ik enkel de D300 (eventueel met grip), een 17-55 f/2.8 en wat CF kaartjes kan in meepakken.  Iets klein, licht en handig voor als we bijvoorbeeld gaan wandelen met het gezin.

Momenteel wissel ik af tussen een Crumpler Long Schlong en een Lowepro Slingshot 200AW.  In de Slingshot kan ik zo goed als al mijn materiaal kwijt.  De D300 + MB-D10, 17-55mm f/2.8, 35mm f/2.0, 50mm f/1.8, 105mm f/2.8, SB-600, lichtmeter, CF kaartjes, lenspen, batterijlader passen er allemaal netjes in.  Het grote nadeel is dat het geheel toch redelijk zwaar is (zeker nu ik regelmatig last van mijn rug heb) en ik heb ook niet altijd de behoefte om al die objectieven mee te sleuren.

De Long Schlong (bizarre namen daar bij Crumpler, I know) bezit ik al iets langer en heb ik destijds gekocht voor de D50 (toen nog met de 18-200mm VR).  Opnieuw een degelijke tas waar ik zeer tevreden over ben, maar ze is eigenlijk te klein om alle materiaal in kwijt te kunnen en te groot voor enkel de camera + lens.  En dat is nu net waar ik naar op zoek ben.

Daarenboven moet het iets zijn wat ik kan meepakken samen met een rugzak.  Zeker op dagen dat ik rechtstreeks van het werk naar de fotografie opleiding ga.  Dan heb ik al een rugzak met laptop mee (Crumpler Base Toucher, een aanrader trouwens) en dat valt nogal moeilijk te combineren met een schoudertas.  Een fototas met handvat zou dus handig zijn.

De fototas post van Pieter heb ik ondertussen al gevonden en gelezen.  Ook Serge heeft er een tijd terug een post over geschreven.  Beide goeie bronnen van informatie (ook de comments), maar ik ben er dus nog steeds niet uit.  Soit, tips en advies zijn dus zeker welkom!

10 comments ↓

#1 Joeri on 08.04.08 at 17:48

Thomas,

In de Zoom.nl van deze maand staat een vergelijk van verschillende tassen. Misschien even naar de krantenwinkel gaan en wat bladeren?

Joeri

#2 Serge on 08.04.08 at 18:28

Hebben ze in Amsterdam niet ergens een Crumpler-winkel? Misschien interessant om daar even rond te hangen en wat tassen uit te proberen.

Ik heb een oudere Crumpler Shrinkle en daarin is ook ruimte voor een 15″ laptop voorzien. Een gelijkaardig en nieuwer model hebben ze nog in hun assortiment zitten.

#3 Golb on 08.04.08 at 18:47

Ik heb een Lowepro Topload Zoom2, voor enkel mijn Canon 40D en de 17-85 mm lens, met zonnekap. In het voorste vak is er nog ruim plaats voor oplader, handleiding, afstandbediening etc…

Wanneer ik mijn camera meepak naar het werk, dan steek ik die tas gewoon in mijn rugzag.

#4 Brecht on 08.04.08 at 23:22

Yo Thomas,

misschien moet je eens de Lowepro Orion AW checken.
http://products.lowepro.com/product/Orion-AW,1987,7.htm

wel wat groot voor een toestel en 1 lens, maar verder afneembare rugzak en zo. (zou je toch niet altijd een flitske meedoen, je weet nooit :-) )

Ik ben er heel content van, alhoewel ik de rugzak minder gebruik. (steek inderdaad de kleine zak in een grotere rugzak, bv voor handbagage)

#5 Thomas on 08.05.08 at 11:15

Bedankt voor de tips gasten! Die Lowepro Topload Zoom2 en Lowepro Orion AW lijken me wel interessante oplossingen.

#6 Pieter on 08.07.08 at 10:55

Deze al gezien?

http://products.lowepro.com/product/Terraclime-100,2115.htm

#7 Thomas on 08.07.08 at 11:11

Pieter: dat lijkt me inderdaad een zeer interessante oplossing. Het oogt ook niet als een fototas, wat ook een voordeel is natuurlijk. Even wat reviews zoeken me dunkt.

#8 Serge on 08.09.08 at 18:34

De links naar Orion AW en Terraclime ga ik toch ergens bijhouden, ziet er interessant uit. De Orion spreekt me ergens wel aan, heb ik het goed dat deze rugzak uit twee delen bestaat die je kan losmaken van elkaar?

#9 Thomas on 08.10.08 at 00:51

Serge: dat had ik er inderdaad ook uit begrepen. Het onderste deel van de rugzak ritst blijkbaar los en kan als aparte heuptas gedragen worden.

#10 Brecht on 09.02.08 at 23:54

Jep, inderdaad, en het zeer leuke is dat je dat onderste deel dus door die banaanvormige riem gewoon rond je lichaam kan draaien (met evt de rugzak op je rug, maar dat is al iets meer werk) en van daaruit gewoon rechtstaande zeer gemakkelijk lenzen en dergelijke kan verwisselen met een ‘tafel’ aan je zei. Ik heb hem reeds 5 jaar en zeer content van. Regenhoes de max ook (secondenwerk). In principe ook nog riemen aanwezig om statief onderaan te bevestigen, maar dat is eigenlijk ook al wat stretchen.

Leave a Comment