Lightroom 2 beschikbaar

Yay!  Zonet gelezen op lightroom-blog.com dat Lightroom 2 eindelijk beschikbaar is.  Ik heb destijds lang gezocht naar een degelijke tool ter ondersteuning van mijn digitale workflow en ik ben toen blijven plakken bij Lightroom (de beta versie).  De nieuwste update interesseert mij niet zozeer vanwege de mogelijkheid om lokale aanpassingen op foto’s te maken (super handig natuurlijk), maar wel door de ondersteuning voor DNG profielen en meer specifiek wat Adobe Camera Matching profiles noemt.

Tenzij je  werkt met bijvoorbeeld Nikon Capture NX is er geen enkele mogelijkheid om de Picture Controls (met bijhorende tone curve) die in de Nikon NEF bestanden opgeslaan wordt binnen Lightroom te gebruiken.  Adobe heeft echter in versie 1.2 van de DNG specificatie ondersteuning voor kleurprofielen bij RAW bestanden geformaliseerd,  waardoor het nu ook mogelijk wordt om in Lightroom tussen bijvoorbeeld Vivid, Portrait, Neutral of D2X Mode 1/2/3 te kiezen.  Allemaal Profielen die in mijn D300 camera zitten en onder andere gebruikt worden om de JPG preview te maken die ik op het LCD scherm van de camera te zien krijg.  Ik vermoed niet dat het automatisch zal verlopen, maar het feit dat ik de mogelijkheid krijg een profiel te kiezen is alvast een grote stap in de goede richting.

Het gevolg van dit alles zou moeten zijn dat de NEF bestanden binnen Lightroom er vanaf nu net hetzelfde uitzien als de previews die ik te zien krijg op de LCD van de camera en de thumbnail previews in de NEF bestanden.  Iets wat tot voor kort nog helemaal niet het geval was (en soms tot redelijk wat frustratie kon leiden).  Tijd om een bestelling te plaatsen me dunkt.  Meer informatie volgt zeker.

  Update: de beschikbare Camera Matching Profiles voor alle Nikon camera’s (inclusief de nieuwe Nikon D700) zijn: D2X Mode 1, D2X Mode 2, D2X Mode 3, Landscape, Neutral, Portrait, Standard en Vivid.  Voor Canon gebruikers (ook hier alle SLR modellen): Faithful, Landscape, Neutral, Portrait en Standard.

   5 comments ↓

   #1 Joeri on 07.30.08 at 08:22

   Hey Thomas,

   Vooraleer ik wat vragen afvuur wil ik je eerst iets zeggen . Ik heb nog maar recent je website én blog gevonden en vind je website echt aanspreken. De uiterlijke simpliciteit maakt hem sterk en vind je fotografie inspirerend.

   Nu wat vragen die in me opkwamen. De presentatie van je Flickr foto´s in de rechterbalk van je blog. Hoe heb je die verkregen? Ik werk met wordpress en kan enkel de foto´s onder elkaar krijgen en niet in mozaik. De tweede vraag is omtrent je laatste blogstukje. Ikzelf heb een D200 en het is voor het eerst dat ik lees over profielen in je camera die een betere (meer werkelijke) view geven op je LCD. Geldt dit ook voor de D200?

   Alvast bedankt voor je toelichting en blijf goed werk leveren…

   Joeri

   N

   #2 Thomas on 07.30.08 at 10:55

   Joeri: de Flickr foto’s in de zijbalk verschijnen met behulp van wat javascript. Check even de HTML voor deze pagina. Het is relatief eenvoudig hoor.

   Vraag 2 dan: “…het is voor het eerst dat ik lees over profielen in je camera die een betere (meer werkelijke) view geven op je LCD.”

   De Picture Controls of camera profielen die Nikon gebruikt geven je geen beter of meer werkelijke view op de LCD. Het zijn gewoon instructies voor de processor in de camera die zeggen hoe het beeld verwerkt moet worden tot een JPG. Hoeveel verscherpen, hoe contrastrijk, hoe gesatureerd wil ik het beeld? Zeer subjectief dus. Elk profiel zal resulteren in een andere verwerking van de foto. De ene zal liever wat meer contrast zien, de andere wat minder.

   Het probleem (tot voor kort dan) was dat als je met RAW bestanden werkt en deze nadien importeert, Lightroom geen weet heeft van het profiel die je in je camera geselecteerd hebt. Door de introductie van Camera Matching Profiles wordt het nu echter wel mogelijk om ook binnen Lightroom bijvoorbeeld het Portret of Vivid profiel te gaan selecteren nadat je je RAW foto’s geimporteerd hebt.

   “Geldt dit ook voor de D200?”

   Ik heb zonet even de lijst met Camera Matching Profiles doorlopen en ook voor de D200 zitten er profielen tussen. Dezelfde als voor alle andere Nikon toestellen trouwens: D2X mode 1, D2X mode 2, D2X mode 3, Landscape, Neutral, Portrait, Standard en Vivid. Ik weet echter niet hoe het zit met het instellen van dergelijke profielen in de camera zelf.

   #3 Serge on 08.04.08 at 18:31

   Thomas, hoe kan je dat in Lightroom 2 instellen?

   De profielen kan je in de camera inladen, heb ik recent nog uitgevoerd, zit ergens in menu “set picture control” of “manage picture control” (heb de camera hier even niet bij de hand).

   #4 Thomas on 08.04.08 at 18:38

   Serge: je moet de camera profielen downloaden van de Adobe DNG website. Nadat je die geinstalleerd hebt, krijg je bij Camera Calibration ipv ACR 4.4 of ACR 4.5 een reeks nieuwe profielen te zien die je kan selecteren.

   Lightroom leest met andere woorden de profieldata in de NEF file niet. Je krijgt enkel een set van nieuwe Camera Calibratie profielen in Lightroom die het effect van de Picture Controls in de camera nabootsen.

   #5 Lightroom kleurprofielen — Thomas Bouve fotografie on 09.14.08 at 22:14

   […] Lightroom 2 gelanceerd werd heb ik het al gehad over de nieuwe DNG Camera Matching Profiles.  Hoewel ik ze sinds dan gebruik heb ik nooit echt een […]

   Leave a Comment