De geruchten worden sterker

Er is weer eens wat buzz op de camera blogs. Een tijdje geleden waren er al een aantal foto’s uitgelekt van een nieuwe full frame Nikon camera – de D700 – met de specs van een D3 en de form factor van een D300. De afgelopen paar dagen zijn de geruchten steeds meer concreter geworden met één online shop die het toestel zelfs al te koop aanbiedt (pre-order weliswaar en ondertussen al terug offline gehaald). Er zou blijkbaar ook een nieuwe flitser (SB-900) in de pijplijn zitten en een aantal nieuwe objectieven (PC-E varianten).

Nu, met een vermoedelijk prijskaartje van om en bij de $3000 ligt een dergelijke body sowieso al ver buiten eender welk budget ik zou hebben (een mens kan dromen natuurlijk). Los van het feit dat ik vorig jaar in November mijn D50 vervangen heb door een D300, zie ik voor mezelf geen reden om te upgraden naar full frame. Ja er zijn veel voordelen, maar geen enkele is op dit moment voor mij relevant.  Ik ben meer dan blij met wat ik uit mijn huidig toestel kan halen en ik wil nu investeren in beter glas.

‘Ah, gaan we nieuwe objectieven kopen dan?’ hoor ik jullie al zeggen. Ja en ik hoop (tevergeefs misschien) dat een aantal van de Nikkor pro DX objectieven zoals de Nikkor 17-55mm f/2.8 iets in prijs zullen zakken nu er een prosumer full frame camera op komst is. Toegegeven je kan de full frame camera’s in DX mode gebruiken en dus je oude objectieven recycleren, maar ik weet niet of er veel trotse eigenaars van een D700 of D3 nog gaan willen investeren in DX glas (en als gevolg op een lagere resolutie gaan fotograferen). Ik durf nu eigenlijk al voorzichtig te voorspellen dat er ofwel een prijsdaling komt van Nikon zelf of dat er in de nabije toekomst ietsje meer pro DX objectieven zullen aangeboden worden op de tweedehandsmarkt. Let wel, de nadruk ligt hier wel op voorzichtig :)

In elk geval is het leuk om te zien dat Nikon iets op de markt brengt om het redelijk grote gat dat er totnogtoe was met de Canon 5D (of de mogelijke opvolger) te dichten. Niets beter dan een beetje concurrentie om alle partijen wakker te schudden en technologische grenzen te verleggen.

Update: Nikon heeft zonet de website aangevuld met informatie over de nieuwe Nikon D700 en de SB-900.  De geruchten bleken dus correct te zijn.  Ik ben trouwens benieuwd naar wat Canon binnenkort mee op de proppen gaat komen.  Het blijft spannend.

0 comments ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment