Kleurprofiel troubles

Ik weet het, ik weet het, het zijn complexe toestanden kleurprofielen en het opzetten van een degelijke workflow met kleurbeheer van begin tot einde is niet van de poes.  Wanneer het echter tussendoor ook nog eens begint te flippen word ik al helemaal nerveus.  Even de situatie schetsen.

Ik gebruik OS X (Leopard 10.5.3 om precies te zijn) en calibreer mijn monitor (gamma 2.2, witpunt 6500K) met een Spyder3Elite.  Over de colorimeter geen slecht woord, dat ding doet dat goed.  OS X daarentegen begint serieus mijn botten uit te hangen.  Af en toe als ik uit screensaver mode ga is het alsof OS X vergeten is welk kleurprofiel het ook alweer moest gebruiken.  Dan moet ik even naar Preferences / Display gaan en dan heeft OS X het opeens weer door.  Op zich niet zo’n complex probleem, maar het is niet normaal en dat stoort enorm.

Ook Safari en Preview durven nu en dan vergeten welk kleurprofiel ze moeten gebruiken.  Dan lijkt de OS X desktop qua kleur en contrast OK, maar foto’s zien er dan in beide applicaties gewoon – pardon my French – kut uit (terwijl het terzelfdertijd in Lightroom en Photoshop dan weer wel correct is).  Enkel een reboot kan dan de boel rechttrekken.  Firefox 3 laat ik trouwens even buiten beschouwing in dit verhaal vermits het nog in beta is, maar eerlijk, daar is er ook nog wel wat werk aan.

Dus, mocht er iemand een ideetje hebben wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit probleem, laat het gerust weten.  Ondertussen doe ik gewoon verder met klikken op display preferences en af en toe de boel eens volledig te herstarten.

4 comments ↓

#1 Jan on 06.11.08 at 22:54

Ik heb vroeger vaak een kleurenprofiel probleem gehad, bij het ‘fast switchen’ en vond hier wat uitleg. Of ‘t hetzelfde probleem is, weet ik niet.

#2 Thomas on 06.11.08 at 23:28

Ik vermoed niet dat het er iets mee te maken heeft vermits mijn probleem kan opgelost worden door gewoon Display Preferences even te starten. Je moet zelfs niet naar de Color-tab gaan.

#3 Serge on 06.19.08 at 13:29

Jammer genoeg kan ik je niet helpen met Apple, alhoewel dergelijke perikelen zich ook op Windows kunnen voordoen. De materie is complex en niet iedereen zit op dezelfde lijn, vandaar dat ik her en der van specialisten telkens andere uitleg te horen krijg. Zeer verwarrend…

#4 Fotografie Jan Verbeke » Blog Archive » “Over geuren en kleuren… on 09.13.08 at 18:38

[…] door een aantal zaken (een post van Thomas, de problemen met “online print services”, heb bekijken van een zware contrast zw/w […]

Leave a Comment